Szarlotka z powidłami i budyniową pianką to połączenie kruchego ciasta, soczystych jabłek, słodkich powideł i puszystej pianki z budyniu. To ciasto jest nie tylko pyszne, ale i świetnie się prezentuje. Dowiedz się, jak przygotować szarlotkę z powidłami i budyniową pianką krok po kroku.
Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką - składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką - składniki na warstwę jabłkową:
- 2 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką - składniki na piankę:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek: 40 g)
Pozostałe składniki:
- około 1,5 łyżki bułki tartej
- 150 g powideł śliwkowych
- cukier puder do oprószenia ciasta
Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Na stolnicę wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Zrób wgłębienie. Do wgłębienia włóż pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Szybko posiekaj nożem.
- Ponownie zrób wgłębienie. Dodaj żółtka, śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Szybko posiekaj nożem, by jak najlepiej połączyć składniki, a następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
- Ciasto podziel na dwie części w proporcji: 2/3 i 1/3.
- Mniejszą część ciasta owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika.
- Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep większym kawałkiem kruchego ciasto. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj spód przez 18 minut.
- Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odciśnij sok z jabłek. Przełóż na patelnię. Smaż na średniej mocy palnika przez 10 minut. Dodaj galaretkę (proszek), mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia i połączenia się z jabłkami. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Przygotuj budyniową piankę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania zacznij dodawać cukier. Miksuj do momentu jego całkowitego rozpuszczenia się. Dodaj proszki budyniowe. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Na podpieczone kruche ciasto wyłóż powidła śliwkowe. Równomiernie rozsmaruj. Wyłóż lekko ostudzone jabłka, wyrównaj. Wierzch jabłek posyp przesianą przez sitko bułką tartą. Teraz rozsmaruj budyniową piankę. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na dużych oczkach tarki wprost na budyniową piankę.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
- Po ostudzeniu, wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.