Placek po węgiersku, znany również pod nazwą placek po zbójnicku to tradycyjne danie kuchni polskiej składające się z dużego placka ziemniaczanego, serwowanego z gulaszem wieprzowym, śmietaną i ziołami. To niezwykle sycąca i aromatyczna potrawa, a do tego stosunkowo łatwa w przygotowaniu, choć trzeba przyznać, że dosyć czasochłonna. Poznaj prosty przepis na placek po zbójnicku, który z pewnością zasmakuje nie tylko miłośnikom placków ziemniaczanych i gulaszu. Jak zrobić placek ziemniaczany? Jak podawać placek po zbójnicku? Poniżej znajdziesz odpowiedzi!
Placek po węgiersku - składniki na placki ziemniaczane:
- 800 g obranych ziemniaków
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Placek po węgiersku - składniki na gulasz:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 2 cebule
- 100 g parzonego boczku
- 2 marchewki
- 1 duża, czerwona papryka
- 0,5 szklanki czerwonego wina
- 750 ml gorącego bulionu warzywnego lub mięsnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 g pieczarek
- 2,5 łyżki masła
- 2,5 łyżki mąki
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
- olej do smażenia
- do podania: kwaśna śmietana 18% + natka pietruszki
Placek po węgiersku - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj placki ziemniaczane. Ziemniaki zetrzyj wraz z cebulą na średnich oczkach tarki. Odlej nadmiar wody. Dodaj jajko, mąkę pszenną, sól i pieprz.
- Na patelnię wlej około 3 łyżek oleju. Dobrze rozgrzej. Smaż placki o średnicy około 23-24 cm. Kiedy placek od spodu mocno się zarumieni, zsuń go na talerz, następnie placek ponownie zrzuć na patelnię - usmażoną stroną do góry. Smaż na złoty kolor. Postępuj tak z wszystkimi plackami.
- Przygotuj gulasz. Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i boczek. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż 8 minut. Całość przełóż do garnka.
- Na patelni ponownie rozgrzej olej. Obsmaż kawałki mięsa. Dopraw solą i pieprzem, przełóż do garnka z warzywami.
- Do garnka z warzywami i mięsem wlej wino, ustaw wysoką moc palnika i cały czas mieszając, gotuj do momentu odparowania. Całość dopraw słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem granulowanym. Wlej gorący bulion. Dodaj sos sojowy, ziele angielskie i liście laurowe. Przykryj pokrywką i gotuj na niskiej mocy palnika przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa.
- W międzyczasie oczyść, osusz i pokrój w plasterki pieczarki. Wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię, smaż na złoty kolor.
- Kiedy mięso będzie już gotowe, do garnka dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażone pieczarki.
- Na patelni roztop masło. Dodaj mąkę, cały czas mieszając, chwilę podsmażaj. Mieszankę dodaj do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj. W razie potrzeby sos dopraw jeszcze solą, pieprzem czy sosem sojowym.
- Na talerz połóż placek ziemniaczany. Na połowę placka wyłóż gorący gulasz. Złóż na pół. Wierzch polej gęstą śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki.