niedziela, listopada 26, 2023

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku, znany również pod nazwą placek po zbójnicku to tradycyjne danie kuchni polskiej składające się z dużego placka ziemniaczanego, serwowanego z gulaszem wieprzowym, śmietaną i ziołami. To niezwykle sycąca i aromatyczna potrawa, a do tego stosunkowo łatwa w przygotowaniu, choć trzeba przyznać, że dosyć czasochłonna. Poznaj prosty przepis na placek po zbójnicku, który z pewnością zasmakuje nie tylko miłośnikom placków ziemniaczanych i gulaszu. Jak zrobić placek ziemniaczany? Jak podawać placek po zbójnicku? Poniżej znajdziesz odpowiedzi!
Placek po węgiersku

Placek po węgiersku - składniki na placki ziemniaczane: 

  • 800 g obranych ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Placek po węgiersku - składniki na gulasz:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 100 g parzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 duża, czerwona papryka
  • 0,5 szklanki czerwonego wina
  • 750 ml gorącego bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 g pieczarek
  • 2,5 łyżki masła
  • 2,5 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • olej do smażenia
  • do podania: kwaśna śmietana 18% + natka pietruszki

Placek po węgiersku - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj placki ziemniaczane. Ziemniaki zetrzyj wraz z cebulą na średnich oczkach tarki. Odlej nadmiar wody. Dodaj jajko, mąkę pszenną, sól i pieprz. 
  • Na patelnię wlej około 3 łyżek oleju. Dobrze rozgrzej. Smaż placki o średnicy około 23-24 cm. Kiedy placek od spodu mocno się zarumieni, zsuń go na talerz, następnie placek ponownie zrzuć na patelnię - usmażoną stroną do góry. Smaż na złoty kolor. Postępuj tak z wszystkimi plackami.
  • Przygotuj gulasz. Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w drobną kostkę. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i boczek. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż 8 minut. Całość przełóż do garnka.
  • Na patelni ponownie rozgrzej olej. Obsmaż kawałki mięsa. Dopraw solą i pieprzem, przełóż do garnka z warzywami.
  • Do garnka z warzywami i mięsem wlej wino, ustaw wysoką moc palnika i cały czas mieszając, gotuj do momentu odparowania. Całość dopraw słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem granulowanym. Wlej gorący bulion. Dodaj sos sojowy, ziele angielskie i liście laurowe. Przykryj pokrywką i gotuj na niskiej mocy palnika przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa. 
  • W międzyczasie oczyść, osusz i pokrój w plasterki pieczarki. Wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię, smaż na złoty kolor. 
  • Kiedy mięso będzie już gotowe, do garnka dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażone pieczarki. 
  • Na patelni roztop masło. Dodaj mąkę, cały czas mieszając, chwilę podsmażaj. Mieszankę dodaj do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj. W razie potrzeby sos dopraw jeszcze solą, pieprzem czy sosem sojowym. 
  • Na talerz połóż placek ziemniaczany. Na połowę placka wyłóż gorący gulasz. Złóż na pół. Wierzch polej gęstą śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki. 
Smacznego!
Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

niedziela, listopada 19, 2023

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką

Szarlotka z powidłami i budyniową pianką to połączenie kruchego ciasta, soczystych jabłek, słodkich powideł i puszystej pianki z budyniu. To ciasto jest nie tylko pyszne, ale i świetnie się prezentuje. Dowiedz się, jak przygotować szarlotkę z powidłami i budyniową pianką krok po kroku.

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką - składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką - składniki na warstwę jabłkową:

  • 2 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką - składniki na piankę:

  • 4 białka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek: 40 g)

Pozostałe składniki:

  • około 1,5 łyżki bułki tartej
  • 150 g powideł śliwkowych
  • cukier puder do oprószenia ciasta


Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Na stolnicę wsyp mąkę i proszek do pieczenia.  Zrób wgłębienie. Do wgłębienia włóż  pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Szybko posiekaj nożem. 
  • Ponownie zrób wgłębienie. Dodaj żółtka, śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Szybko posiekaj nożem, by jak najlepiej połączyć składniki, a następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. 
  • Ciasto podziel na dwie części w proporcji: 2/3 i 1/3. 
  • Mniejszą część ciasta owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep większym kawałkiem kruchego ciasto. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj spód przez 18 minut.
  • Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odciśnij sok z jabłek. Przełóż na patelnię. Smaż na średniej mocy palnika przez 10 minut. Dodaj galaretkę (proszek), mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia i połączenia się z jabłkami. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. 
  • Przygotuj budyniową piankę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania zacznij dodawać cukier. Miksuj do momentu jego całkowitego rozpuszczenia się. Dodaj proszki budyniowe. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Na podpieczone kruche ciasto wyłóż powidła śliwkowe. Równomiernie rozsmaruj. Wyłóż lekko ostudzone jabłka, wyrównaj. Wierzch jabłek posyp przesianą przez sitko bułką tartą. Teraz rozsmaruj budyniową piankę. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na dużych oczkach tarki wprost na budyniową piankę. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. 
  • Po ostudzeniu, wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego!
Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką

środa, listopada 15, 2023

Kanapki po francusku

Kanapki po francusku

Kanapki po francusku czy tosty po francusku to popularna potrawa śniadaniowa, która składa się z kromek chleba maczanych w jajku, a następnie smażonych na maśle. Kanapki w mojej wersji zostały upieczone i wzbogacone o krojone pomidory, czerwoną cebulę i mozzarellę. Polecam!
Kanapki po francusku

Kanapki po francusku - składniki:

  • 3 duże kromki chleba wiejskiego
  • 2 jajka rozmiar M
  • 3/4 szklanki mleka
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 150 g mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
  • świeże liście bazylii

Kanapki po francusku - przepis:

  • W misce ubij jajka i mleko. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Kromki chleba wiejskiego połóż na dużym talerzu i zalej masą jajeczną. Lekko dociśnij, przewróć na drugą stronę. Odczekaj 5 minut, by masa jajeczna została wchłonięta przez chleb. 
  • Tak przygotowany chleb przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
  • Blachę z chlebem wyjmij z piekarnika. Kromki chleba odwróć na drugą stronę. Na wierzch każdej kromki wyłóż krojone pomidory. Posyp oregano i bazylią, następnie ułóż krążki czerwonej cebuli. Na cebuli poukładaj plastry mozzarelli. 
  • Kromki chleba ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz 10 minut.
  • Pozostaw na kilka minut do ostudzenia. Na wierzchu poukładaj liście bazylii.
Smacznego!
Kanapki po francusku

Kanapki po francusku

Kanapki po francusku


Kanapki po francusku

Kanapki po francusku

poniedziałek, listopada 13, 2023

Karkówka zapiekana z warzywami

Karkówka zapiekana z warzywami

Karkówka zapiekana z warzywami to proste i smakowite danie, które sprawdzi się na każdą okazję. Mięso jest pyszne, soczyste i aromatyczne. Przygotowanie karkówki nie wymaga skomplikowanych składników i dużego nakładu pracy. Wystarczy pokroić karkówkę plastry, dodać warzywa: pieczarki i ogórki kiszone oraz ser żółty, a następnie całość zapiec w piekarniku. Polecam!

Karkówka zapiekana z warzywami

Karkówka zapiekana z warzywami - składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 600 g pieczarek
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 łyżka masła 
  • około 10-12 łyżeczek majonezu
  • około 5-6 łyżeczek ketchupu
  • około 10-12 plastrów sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, wędzona papryka, oregano czosnek granulowany

Karkówka zapiekana z warzywami - przepis:

  • Karkówkę oczyść, osusz i pokrój w dość cienkie plastry.
  • Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką, ostrą i wędzoną papryką, oregano oraz czosnkiem granulowanym. Przełóż do szklanego naczynia. Wlej olej, dokładnie wymieszaj tak, by wszystkie kawałki były pokryte olejem. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 8 godzin.  
  • Pieczarki oczyść, osusz i pokrój w półplasterki. 
  • Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pokrojone pieczarki, smaż do odparowania wody. Dopraw solą i pieprzem.
  • Ogórki pokrój w kostkę. 
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze ułóż kawałki mięsa. Każdy plaster posmaruj łyżeczką majonezu, następnie ułóż pieczarki, potem ogórki. Całość polej odrobiną ketchupu (około 0,5 łyżeczki). Na wierzch ułóż plaster sera żółtego. 
  • Karkówkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Przez 20 minut piecz bez przykrycia, następnie przykryj mięso folią aluminiową, piecz 40 minut, zdejmij folię aluminiową i ponownie piecz bez przykrycia przez 20 minut. 
Smacznego!
Karkówka zapiekana z warzywami

Karkówka zapiekana z warzywami

Karkówka zapiekana z warzywami

czwartek, listopada 09, 2023

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe to wilgotny, aromatyczny, pyszny, jesienny wypiek. A co jeśli dodać do niego krem przygotowany na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone? Wtedy otrzymamy jeszcze bardziej wykwintny i elegancki deser, który zachwyci wszystkich. Dowiedz się, jak przygotować ciasto marchewkowe z kremem mascarpone krok po kroku. To proste i szybkie, a efekt końcowy jest niesamowity. Spróbuj i sam się przekonaj!
Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone - składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4,5 łyżki majonezu
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam z firmy KOTANYI)
  • 300 g marchewki startej na średnich oczkach tarki
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone - składniki na krem:

  • 750 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone - przepis:

  • Wszystkie składniki na ciasto marchewkowe powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Jajka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. 
  • Cały czas miksując stopniowo wlewaj olej, a następnie dodawaj majonez.
  • Do masy dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką. 
  • Dodaj startą marchewkę i orzechy włoskie. Ponownie wymieszaj szpatułką. 
  • Ciasto przelej do tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka. 
  • Ciasto pozostaw do całkowitego ostudzenia, następnie przekrój na dwa blaty. 
  • Przygotuj krem z mascarpone. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Do tortownicy włóż jeden blat ciasta. Wyłóż około 2/3 kremu, przykryj drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta posmaruj pozostałym kremem. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. 
Smacznego!
Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym


niedziela, listopada 05, 2023

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

Filety z piersi kurczaka zapiekane z dodatkiem pasty ajvar i majonezu zachwycają soczystością i aromatem. Pasta ajvar to tradycyjny dodatek kuchni bałkańskiej, zrobiony z pieczonych papryk i bakłażanów. Majonez nadaje potrawie kremowej konsystencji i łagodzi ostrość ajvaru. Poznaj niezwykle prosty i szybki przepis na filety z kurczaka z pastą ajvar i majonezem, który z pewnością zasmakuje całej rodzinie!
Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
  • 8 łyżeczek pikantnej pasty ajvar
  • 1 cebula
  • 8 łyżeczek majonezu
  • przyprawy: przyprawa do kurczaka złocista

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw przyprawą do kurczaka złocistą. 
  • Cebulę pokrój w półplasterki. 
  • Filety przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek mięsa posmaruj najpierw pastą ajvar, następnie ułóż cebulę, lekko ją dociskając, kolejno posmaruj mięso majonezem. 
  • Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

czwartek, listopada 02, 2023

Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką

Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką

Pyszne, nieco odmienione drobiowe kotlety mielone przygotowane na bazie gotowanego kurczaka, ziemniaków i marchewki. Warto wypróbować!

Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką

Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 300 g obranych ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
  • do obtoczenia: jajka + bułka tarta
  • olej do smażenia


Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz. Filety z piersi kurczaka ugotuj wraz z marchewką do miękkości. 
  • W osobnym garnku ugotuj ziemniaki. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. 
  • Ostudzone mięso, marchewkę i ziemniaki zmiel w maszynce do mielenia. Do powstałej masy dodaj ostudzoną cebulę, jajko oraz majonez. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.  Dokładnie wyrób.
  • Z masy formuj kotlety i panieruj je najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką

Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką

Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger