Przepis na aromatyczny, wilgotny, długo utrzymujący swą świeżość piernik z dodatkiem prażonych jabłek.
Piernik z prażonymi jabłkami - składniki:
- 1,5 szklanki prażonych jabłek (gotowych, ze słoika)
- 125 g masła
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki przyprawy do piernika (polecam z firmy KOTANYI)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko rozmiar L
- szczypta soli
- 100 g suszonej żurawiny (można zamienić na rodzynki)
- 50 g orzechów włoskich
Piernik z prażonymi jabłkami - składniki na polewę czekoladową:
- 40 g gorzkiej czekolady
- 40 g mlecznej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki 30%
Piernik z prażonymi jabłkami - przepis:
- Prażone jabłka przełóż do garnka i podgrzej. Dodaj masło, cukier i szczyptę soli. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się składników i znacznego zredukowania płynu. Pozostaw do ostudzenia.
- Mąkę przesiej z przyprawą do piernika, cynamonem i sodą oczyszczoną.
- Cały czas miksując ostudzony przecier z dodatkami, powoli i stopniowo, dodawaj suche składniki. Na końcu dodaj jajko. Do masy dodaj żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj łyżką. Masa jest gęsta, ale taka ma być.
- Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopnia Celsjusza i piecz przez około 50 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia.
- Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop czekolady wraz ze śmietanką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. Ciasto polej polewą.