Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego wyśmienite ciasto na makowym biszkopcie z kremem wiśniowym. Biszkopt z dodatkiem maku idealnie współgra z kremem śmietanowo-wiśniowym.
Składniki na biszkopt makowy:
- 2 jajka
- 53 g cukru
- 40 g mąki pszennej tortowej
- 13 g mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżki maku
- 13 g oleju
Składniki na krem wiśniowy:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka o smaku wiśniowym
- 200 ml wrzątku
- 1 łyżeczka żelatyny
Pozostałe składniki:
- około 200 g dżemu wiśniowego
- do dekoracji: tarta czekolada, wiśnie z kompotu
Ciasto z wiśniami na makowym biszkopcie - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt makowy. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną oraz mak. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
- Formę z z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj krem wiśniowy. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku, dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj, pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone. Dodaj przesiany cukier puder. Zmiksuj. Pod koniec miksowania dodaj ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę z żelatyną. Ponownie krótko zmiksuj.
- Biszkopt posmaruj dżemem wiśniowym, następnie równomiernie rozsmaruj krem wiśniowy.
- Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.
- Po schłodzeniu dowolnie udekoruj, np. tartą czekoladą lub wiśniami z kompotu.