Przepis na pyszny, aromatyczny, miękki piernik przełożony powidłami śliwkowymi oraz aksamitnym kremem budyniowym, oblany mleczną czekoladą.
Piernik z kremem budyniowym - składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki kakao
- 2,5 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka płynnego miodu
- 150 g roztopionego i ostudzonego masła
- 1 szklanka kefiru
Piernik z kremem budyniowym - składniki na krem budyniowy:
- 2 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 3 żółtka z jajek rozmiar M
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g miękkiego masła
Pozostałe składniki:
- około 250 g powideł śliwkowych
Składniki na polewę czekoladową:
- 150 g mlecznej czekolady
- 90 g śmietany kremówki 30%
Piernik z kremem budyniowym - przepis:
- W pierwszej kolejności upiecz piernik. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę pszenną przesiej do miski wraz z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Odłóż na bok.
- Do drugiej miski wbij jajka i wsyp cukier puder. Miksuj do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy jajecznej. Cały czas miksując masę, stopniowo dodawaj miód, a następnie roztopione i ostudzone masło.
- Do masy dodawaj naprzemiennie przesiane suche składniki i kefir. Masy już nie miksuj, tylko mieszaj składniki drewnianą szpatułką.
- Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 45-50 minut - do suchego patyczka.
- Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 1 szklankę mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałą szklankę mleka, dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
- Ostudzony piernik przekrój na dwa blaty. Pierwszy blat przełóż do formy, posmaruj powidłami śliwkowymi, kolejno wyłóż krem budyniowy, przykryj drugim blatem piernika.
- Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop czekoladę wraz ze śmietanką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. Piernik polej polewą.
- Piernik przechowuj w lodówce, jednak na 40 minut przed podaniem wyjmij go z lodówki, by osiągnął temperaturę pokojową. Wtedy jest najpyszniejszy! :)
Smacznego!