Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym to świetna propozycja na zimowe, mroźne dni. Kremowa zupa kalafiorowa jest pyszna, pożywna i aromatyczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Śmietana i serek topiony nadają zupie kremowej konsystencji.
Zupa z kalafiorem i mięsem mielonym - składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 mała cebula
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 150 g śmietany 18%
- 100 g serka topionego śmietankowego
- garść parmezanu
- przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie
- masło klarowane
Zupa z kalafiorem i mięsem mielonym - przepis:
- Kalafiora oczyść, osusz, podziel na różyczki i zetrzyj na średnich oczkach tarki.
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone, smaż na wysokiej mocy palnika, przez 8 minut. W trakcie smażenia rozdrobnij mięso przy pomocy drewnianej łyżki.
- Do garna dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnki, starty kalafior i zioła włoskie. Smaż 3 minuty.
- Do garnka wlej 750 ml gorącego bulionu i dodaj pomidory z puszki. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj zupę przez około 10 minut - do lekkiego zgęstnienia.
- Do pozostałych 250 ml bulionu dodaj śmietanę, serek topiony i starty parmezan. Zmiksuj do dokładnego połączenia.
- Powstałą mieszankę wlej do garnka, gotuj na średniej mocy palnika przez 5 minut. Całość dopraw obficie solą i pieprzem.