Makaron z kurczakiem w kremowym sosie koperkowym to proste, szybkie i pyszne danie, idealne na obiad lub kolację.
Makaron z kurczakiem w sosie koperkowym - składniki:
- 400 g makaronu
- 650 g mięsa z podudzi z kurczaka bez skóry
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2/3 szklanki bulionu
- 325 ml słodkiej śmietanki 18%
- 1,5 łyżeczki mąki pszennej
- 2 małe pęczki koperku
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka
- olej do smażenia
Makaron z kurczakiem w sosie koperkowym - przepis:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Mięso z podudzi kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku czosnku i pokrojonego kurczaka. Smaż do zarumienienia.
- Śmietankę przelej do kubka, dodaj mąkę pszenną, energicznie wymieszaj.
- Na patelnię wlej bulion, dodaj śmietankę wymieszaną z mąką oraz przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany i słodką paprykę. Całość gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekany koperek.
- Do sosu dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj.