niedziela, stycznia 14, 2024

Łazanki

Łazanki

Zapraszam na znane i lubiane łazanki, czyli tradycyjne polskie danie, w skład którego wchodzi makaron w kształcie małych kwadratów, kapusta kiszona oraz kiełbasa, boczek i pieczarki. To danie szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego pyszne, rozgrzewające i bardzo pożywne. 
Łazanki

Łazanki - składniki:

  • 350 g makaronu łazanki
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 3 małe cebule
  • 150 g pieczarek
  • 300 g kiełbasy
  • 150 g boczku surowego wędzonego
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego

Łazanki - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj kiszoną kapustę. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj, przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka, zalej około 2 szklankami zimnej wody (kapusta ma być tylko przykryta). Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj na niewielkim ogniu przez 25 minut - do miękkości. Po ugotowaniu dokładnie odciśnij kapustę z wody.
  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę. Przełóż na suchą patelnię. Smaż do zarumienienia. Odłóż na bok. 
  • Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Smaż około 10-12 minut - do całkowitego odparowania płynu. 
  • Odciśniętą kapustę przełóż do garnka, dodaj podsmażone mięso, pieczarki z cebulą i odcedzony makaron. Dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Całość gotuj na dość niskiej mocy palnika przez 10 minut. 
Smacznego!
Łazanki

Łazanki

Łazanki

Łazanki

wtorek, stycznia 09, 2024

Makaron z kurczakiem w sosie koperkowym

Makaron z kurczakiem w sosie koperkowym

Makaron z kurczakiem w kremowym sosie koperkowym to proste, szybkie i pyszne danie, idealne na obiad lub kolację. 

Makaron z kurczakiem w sosie koperkowym

Makaron z kurczakiem w sosie koperkowym - składniki:

  • 400 g makaronu
  • 650 g mięsa z podudzi z kurczaka bez skóry
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 325 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 1,5 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 małe pęczki koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka
  • olej do smażenia


Makaron z kurczakiem w sosie koperkowym - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Mięso z podudzi kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku czosnku i pokrojonego kurczaka. Smaż do zarumienienia. 
  • Śmietankę przelej do kubka, dodaj mąkę pszenną, energicznie wymieszaj.
  • Na patelnię wlej bulion, dodaj śmietankę wymieszaną z mąką oraz przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany i słodką paprykę. Całość gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut. 
  • Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekany koperek. 
  • Do sosu dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj. 
Smacznego!
Makaron z kurczakiem w sosie koperkowym

Makaron z kurczakiem w sosie koperkowym

Makaron z kurczakiem w sosie koperkowym

Makaron z kurczakiem w sosie koperkowym

niedziela, stycznia 07, 2024

Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym

Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym

Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym to świetna propozycja na zimowe, mroźne dni. Kremowa zupa kalafiorowa jest pyszna, pożywna i aromatyczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Śmietana i serek topiony nadają zupie kremowej konsystencji. 

Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym

Zupa z kalafiorem i mięsem mielonym - składniki: 

  • 1 mały kalafior
  • 1 mała cebula
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 150 g śmietany 18%
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • garść parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie
  • masło klarowane

Zupa z kalafiorem i mięsem mielonym - przepis:

  • Kalafiora oczyść, osusz, podziel na różyczki i zetrzyj na średnich oczkach tarki. 
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone, smaż na wysokiej mocy palnika, przez 8 minut. W trakcie smażenia rozdrobnij mięso przy pomocy drewnianej łyżki. 
  • Do garna dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnki, starty kalafior i zioła włoskie. Smaż 3 minuty. 
  • Do garnka wlej 750 ml gorącego bulionu i dodaj pomidory z puszki. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj zupę przez około 10 minut - do lekkiego zgęstnienia.
  • Do pozostałych 250 ml bulionu dodaj śmietanę, serek topiony i starty parmezan. Zmiksuj do dokładnego połączenia. 
  • Powstałą  mieszankę wlej do garnka, gotuj na średniej mocy palnika przez 5 minut. Całość dopraw obficie solą i pieprzem. 
Smacznego!
Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym

Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym

Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym

czwartek, stycznia 04, 2024

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Przepis na przepyszne, popękane ciasteczka czekoladowe. Ciastka są miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Należy jednak pamiętać, że na ich przygotowanie trzeba przeznaczyć dwa dni. Jednego dnia przygotowujemy ciasto, które musi przez całą noc leżakować w lodówce, na drugi dzień pieczemy ciastka. 
Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe - składniki:

  • 2 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 jajka rozmiar L
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • około 3/4 szklanki cukru pudru do obtoczenia ciastek


Popękane ciasteczka czekoladowe - przepis:

  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odłóż na bok.
  • Jajka ubij na jasną i puszystą masę. 
  • Do miski wsyp cukier i wlej olej. Zmiksuj. Dodaj kakao, ponownie krótko zmiksuj. Dodaj ubite jajka i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj łyżką. Dodaj mieszankę mąki, proszku i soli. Ponownie wymieszaj łyżką, do momentu dokładnego połączenia się składników. 
  • Tak przygotowaną miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki. 
  • Kolejnego dnia upiecz ciasteczka. Do głębokiego talerza wsyp cukier puder. 
  • Jednorazowo wyjmuj z lodówki około 1/4 ciasta i formuj kulki wielkości nieco mniejszej niż orzech włoski. Każdą kulkę obtocz w cukrze pudrze. Przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 13 minut. Ciastka bezpośrednio po upieczeniu są miękkie i wyglądają na lekko niedopieczone. Po upieczeniu wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw jeszcze na blasze przez 8 minut, a następnie przełóż na metalową kratkę, by całkowicie ostygły. 
Smacznego!
Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

wtorek, stycznia 02, 2024

Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym

Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym

Roladki z kurczaka z zielonym pesto, szynką i serem żółtym są niezwykle soczyste, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Wystarczy pokroić kurczaka w plastry, posmarować pesto, ułożyć ser i szynkę, zawinąć i usmażyć. Polecam! :)
Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym

Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
  • około 150 g zielonego pesto 
  • 6 plastrów szynki
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia 


Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym - przepis: 

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem. 
  • Na każdym filecie rozsmaruj 2 łyżeczki pesto, kolejno połóż plaster szynki i plaster sera żółtego. Zawiń w roladkę. 
  • Do głębokiego talerza wbij jajka, rozkłóć.
  • Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą i parmezan. Wymieszaj. 
  • Przygotowane roladki obtaczaj w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej i parmezanie.
  • Roladki smaż na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym

Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym

Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym

Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym

piątek, grudnia 22, 2023

Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne

Przepis na łatwe i szybkie w przygotowaniu, kruche i maślane ciasteczka świąteczne. Ciasto na kruche ciasteczka świąteczne jest miękkie i elastyczne, dzięki czemu świetnie się z nim pracuje. Bardzo polecam ten przepis!
Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne - składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 żółtka z jajek rozmiar M
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 200 g masła

Kruche ciasteczka świąteczne - przepis:

  • Na stolnicę wsyp mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Delikatnie wymieszaj. Dodaj żółtka, jajko i posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Składniki posiekaj nożem. Następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
  • Ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na placek o grubości 0,3 cm. Staraj się nie podsypywać ciasta mąką.  Przy użyciu dowolnych foremek wycinaj ciasteczka. 
  • Ciastka przekładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 8-9 minut - do lekkiego zarumienienia.
Smacznego!
Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne


środa, grudnia 20, 2023

Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Przepis na pyszny, aromatyczny, miękki piernik przełożony powidłami śliwkowymi oraz aksamitnym kremem budyniowym, oblany mleczną czekoladą.
Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Piernik z kremem budyniowym - składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 szklanka kefiru

Piernik z kremem budyniowym - składniki na krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 30 g cukru waniliowego
  • 3 żółtka z jajek rozmiar M
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła

Pozostałe składniki:

  • około 250 g powideł śliwkowych

Składniki na polewę czekoladową:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 90 g śmietany kremówki 30%


Piernik z kremem budyniowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności upiecz piernik. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Mąkę pszenną przesiej do miski wraz z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Odłóż  na bok. 
  • Do drugiej miski wbij jajka i wsyp cukier puder. Miksuj do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy jajecznej. Cały czas miksując masę, stopniowo dodawaj miód, a następnie roztopione i ostudzone masło. 
  • Do masy dodawaj naprzemiennie przesiane suche składniki i kefir. Masy już nie miksuj, tylko mieszaj składniki drewnianą szpatułką. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 45-50 minut - do suchego patyczka. 
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 1 szklankę mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałą szklankę mleka, dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Ostudzony piernik przekrój na dwa blaty. Pierwszy blat przełóż do formy, posmaruj powidłami śliwkowymi, kolejno wyłóż krem budyniowy, przykryj drugim blatem piernika. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop czekoladę wraz ze śmietanką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. Piernik polej polewą. 
  • Piernik przechowuj w lodówce, jednak na 40 minut przed podaniem wyjmij go z lodówki, by osiągnął temperaturę pokojową. Wtedy jest najpyszniejszy! :)
Smacznego!
Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger