Zapraszam na znane i lubiane łazanki, czyli tradycyjne polskie danie, w skład którego wchodzi makaron w kształcie małych kwadratów, kapusta kiszona oraz kiełbasa, boczek i pieczarki. To danie szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego pyszne, rozgrzewające i bardzo pożywne.
Łazanki - składniki:
- 350 g makaronu łazanki
- 500 g kapusty kiszonej
- 3 małe cebule
- 150 g pieczarek
- 300 g kiełbasy
- 150 g boczku surowego wędzonego
- przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
Łazanki - przepis:
- W pierwszej kolejności ugotuj kiszoną kapustę. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj, przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka, zalej około 2 szklankami zimnej wody (kapusta ma być tylko przykryta). Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj na niewielkim ogniu przez 25 minut - do miękkości. Po ugotowaniu dokładnie odciśnij kapustę z wody.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę. Przełóż na suchą patelnię. Smaż do zarumienienia. Odłóż na bok.
- Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Smaż około 10-12 minut - do całkowitego odparowania płynu.
- Odciśniętą kapustę przełóż do garnka, dodaj podsmażone mięso, pieczarki z cebulą i odcedzony makaron. Dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Całość gotuj na dość niskiej mocy palnika przez 10 minut.