Mini pączki na serku homogenizowanym to idealna propozycja małej słodkości na nadchodzący Tłusty czwartek. Mini pączki są ekspresowe i proste w przygotowaniu, wystarczy wszystkie składniki dodać do miski i szybko wymieszać. Pączki na serku homogenizowanym są pyszne, puszyste i aromatyczne.
Mini pączki na serku homogenizowanym - składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka rozmiar L
- 200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- około 1 litr oleju do smażenia
Mini pączki na serku homogenizowanym - przepis:
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, wbij jajko, dodaj serek waniliowy, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Szybko, energicznie wymieszaj łyżką. Ciasto jest gęste, ale takie ma być.
- W szerokim garnku rozgrzej olej. Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna oscylować w granicach 160 - 175 stopni Celsjusza.
- Ciasto nabieraj przy pomocy dwóch małych łyżeczek, formując małe pączuszki. Pączki zsuwaj do gorącego oleju. Pączki na serku homogenizowanym smaż przez około 5 minut. Pączki w trakcie smażenia same się obracają, nie można zbyt wiele ich wrzucać naraz, muszą swobodnie pływać w oleju.
- Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem.