Zakręcone pączki to świetna, oryginalna alternatywa dla tradycyjnych pączków drożdżowych. Zachwycają zarówno smakiem, jak i swym wyglądem. Warto wypróbować! :)
Zakręcone pączki - składniki:
- 550 g mąki pszennej tortowej
- 270 ml letniego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 90 g masła
- 5 żółtek z jajek rozmiar M
- około 1 litr oleju do smażenia
Zakręcone pączki - składniki na posypkę:
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżki cynamonu
Zakręcone pączki - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka, żółtko i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ciasto musi co najmniej podwoić swoją objętość).
- Po wyrośnięciu wyrzuć ciasto na delikatnie podsypaną mąką stolnicę i krótko zagnieć. Ciasto podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 35 x 10 cm, a następnie podziel na 7-8 równych pasków. Każdy pasek przetnij wzdłuż, ale nie do końca. Przecięte końce oplataj wokół własnej osi, tworząc zakręconego pączka. Dobrze sklej końcówki.
- Pączki przełóż na bawełnianą ściereczkę i pozostaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- W międzyczasie rozgrzej olej. Temperatura oleju powinna oscylować w granicach 170-175 stopni Celsjusza.
- Pączki smaż w rozgrzanym oleju, około 3-4 minuty z każdej strony.
- Po usmażeniu obsyp mieszanką cukru i cynamonu.