wtorek, lutego 06, 2024

Najlepsze pączki z przepisu babci

Najlepsze pączki z przepisu babci

Puszyste, delikatne i lekkie jak chmurka, mięciutkie pączki babci nadziane dużą ilością marmolady. Przepis na najlepsze pączki z zeszytu babci krąży w mojej rodzinie od wielu lat i nigdy nie zawodzi. Bardzo polecam!
Najlepsze pączki z przepisu babci

Najlepsze pączki z przepisu babci - składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 8 żółtek z jajek rozmiar M
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 80 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 25 ml wódki lub spirytusu
  • około 1 litr oleju do smażenia

Najlepsze pączki z przepisu babci - składniki na lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • około 4 łyżki ciepłego mleka

Pozostałe składniki:

  • marmolada do nadziewania pączków


Najlepsze pączki z przepisu babci - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Żółtka utrzyj z 5 łyżkami cukru na jasną, gęstą i puszystą masę. Ja ucierałam żółtka na najwyższych obrotach miksera przez około 12-14 minut.  
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, żółtka z cukrem, ekstrakt z wanilii i spirytus lub wódkę. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ciasto musi co najmniej podwoić swoją objętość).
  • Po upływie powyższego czasu wyrzuć ciasto na podsypany mąką blat, krótko wyrób i podziel ciasto na około 20-22 części (ja swoje pączki odmierzałam na wadze, przed smażeniem miały około 50 g). Uformuj okrągłe pączki, po czym przekładaj na blat lub ściereczkę posypaną mąką. Każdego pączka lekko, delikatnie spłaszcz ręką. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie rozgrzej olej. Temperatura oleju powinna oscylować w granicach 170-175 stopni Celsjusza. Oleju w garnku powinno być tyle, by pączki w nim swobodnie pływały, nie dotykając dna.
  • Na rozgrzany olej wrzucaj kilka pączków. Nie możesz ich wrzucić zbyt wiele, ponieważ pączki w oleju muszą swobodnie pływać. Pączki smaż 3 minuty z jednej i 3 minuty z drugiej strony.
  • Usmażone pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
  • Lekko ostudzone pączki nadziej ulubioną marmoladą. Do worka cukierniczego przełóż marmoladę i przy pomocy długiej tylki wstrzyknij marmoladę od boku do każdego pączka.
  • Polukruj pączki. Przesiany cukier puder energicznie wymieszaj z ciepłym mlekiem. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dolej jeszcze odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - dodaj przesiany cukier puder. 
Smacznego!
Najlepsze pączki z przepisu babci

Najlepsze pączki z przepisu babci

Najlepsze pączki z przepisu babci

Najlepsze pączki z przepisu babci

Najlepsze pączki z przepisu babci

Najlepsze pączki z przepisu babci

Najlepsze pączki z przepisu babci

Najlepsze pączki z przepisu babci

Najlepsze pączki z przepisu babci

sobota, lutego 03, 2024

Zakręcone pączki

Zakręcone pączki

Zakręcone pączki to świetna, oryginalna alternatywa dla tradycyjnych pączków drożdżowych. Zachwycają zarówno smakiem, jak i swym wyglądem. Warto wypróbować! :)
Zakręcone pączki

Zakręcone pączki - składniki:

  • 550 g mąki pszennej tortowej
  • 270 ml letniego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 90 g masła
  • 5 żółtek z jajek rozmiar M
  • około 1 litr oleju do smażenia

Zakręcone pączki - składniki na posypkę:

  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki cynamonu

Zakręcone pączki - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka, żółtko i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ciasto musi co najmniej podwoić swoją objętość).
  • Po wyrośnięciu wyrzuć ciasto na delikatnie podsypaną mąką stolnicę i krótko zagnieć. Ciasto podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 35 x 10 cm, a następnie podziel na 7-8 równych pasków. Każdy pasek przetnij wzdłuż, ale nie do końca. Przecięte końce oplataj wokół własnej osi, tworząc zakręconego pączka. Dobrze sklej końcówki. 
  • Pączki przełóż na bawełnianą ściereczkę i pozostaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. 
  • W międzyczasie rozgrzej olej. Temperatura oleju powinna oscylować w granicach 170-175 stopni Celsjusza.
  • Pączki smaż w rozgrzanym oleju, około 3-4 minuty z każdej strony.
  • Po usmażeniu obsyp mieszanką cukru i cynamonu.
Smacznego!
Zakręcone pączki

Zakręcone pączki

Zakręcone pączki

Zakręcone pączki

Zakręcone pączki

wtorek, stycznia 30, 2024

Zupa lasagne

Zupa lasagne

Zupa lasagne to pyszne danie, które łączy w sobie składniki i smaki klasycznej włoskiej zapiekanki. W zupie lasagne znajdziesz m.in. pomidory, mięso mielone czy makaron lasagne. Zupa lasagne jest niezwykle sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna. 

Zupa lasagne


Zupa lasagne - składniki:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 litr bulionu wołowego lub wieprzowego
  • 250 g makaronu lasagne
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie, szczypta cukru
  • olej do smażenia

Zupa lasagne - przepis: 

  • W dość dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone. Rozdrobnij je widelcem lub drewnianą łyżką, by nie powstały mięsne grudki. Dodaj również pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż około 10 minut. 
  • Do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj krojone pomidory z puszki oraz wlej bulion. Całość doprowadź do wrzenia. Dopraw solą, pieprzem, ziołami włoskimi i szczyptą cukru. 
  • Dodaj połamany na mniejsze kawałki makaron lasagne. Gotuj przez około 10-12 minut - do miękkości.
  • Dodaj tartą mozzarellę, wymieszaj, gotuj do roztopienia. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. 
Smacznego!
Zupa lasagne

Zupa lasagne

Zupa lasagne

Zupa lasagne

Zupa lasagne

Zupa lasagne

poniedziałek, stycznia 29, 2024

Mini pączki na serku homogenizowanym

Mini pączki na serku homogenizowanym

Mini pączki na serku homogenizowanym to idealna propozycja małej słodkości na nadchodzący Tłusty czwartek. Mini pączki są ekspresowe i proste w przygotowaniu, wystarczy wszystkie składniki dodać do miski i szybko wymieszać. Pączki na serku homogenizowanym są pyszne, puszyste i aromatyczne. 

Mini pączki na serku homogenizowanym

Mini pączki na serku homogenizowanym - składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka rozmiar L
  • 200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • około 1 litr oleju do smażenia

Mini pączki na serku homogenizowanym - przepis:

  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, wbij jajko, dodaj serek waniliowy, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Szybko, energicznie wymieszaj łyżką. Ciasto jest gęste, ale takie ma być. 
  • W szerokim garnku rozgrzej olej. Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna oscylować w granicach 160 - 175 stopni Celsjusza. 
  • Ciasto nabieraj przy pomocy dwóch małych łyżeczek, formując małe pączuszki. Pączki zsuwaj do gorącego oleju. Pączki na serku homogenizowanym smaż przez około 5 minut. Pączki w trakcie smażenia same się obracają, nie można zbyt wiele ich wrzucać naraz, muszą swobodnie pływać w oleju. 
  • Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego!
Mini pączki na serku homogenizowanym

Mini pączki na serku homogenizowanym

Mini pączki na serku homogenizowanym

Mini pączki na serku homogenizowanym

Mini pączki na serku homogenizowanym

Mini pączki na serku homogenizowanym

Mini pączki na serku homogenizowanym

Mini pączki na serku homogenizowanym

piątek, stycznia 26, 2024

Ciasto z wiśniami i Oreo

Ciasto z wiśniami i Oreo

Jeśli szukasz prostego i pysznego przepisu na ciasto, to świetnie trafiłeś! Ciasto z wiśniami i ciastkami Oreo to idealny deser na każdą okazję, który z pewności zachwyci Twoich gości. Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu, wiśni, kremu przygotowanego na bazie śmietany kremówki i mascarpone z dodatkiem pokruszonych ciastek Oreo. Ciasto jest stosunkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu. 
Ciasto z wiśniami i Oreo

Ciasto z wiśniami i Oreo - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g kakao
  • 26 ml oleju

Ciasto z wiśniami i Oreo - składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie ciastek Oreo (176 g)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Ciasto z wiśniami i Oreo - składniki na polewę czekoladową:

  • 50 ml mleka
  • 50 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady

Pozostałe składniki:

  • 450 g wiśni świeżych, rozmrożonych lub z kompotu


Ciasto z wiśniami i Oreo - przepis:

  • W pierwszej kolejności zrób biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z kakao. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj krem śmietankowy z Oreo. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Ciastka Oreo drobno pokrój.
  • Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny, gęsty krem. Dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj. Dodaj pokruszone ciastka, wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż wiśnie, następnie wyłóż krem. Przykryj drugim blatem biszkoptu. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Polewę wylej na wierzch ciasta.
  • Ciasto włóż na minimum 8 godzin do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto z wiśniami i Oreo

Ciasto z wiśniami i Oreo

Ciasto z wiśniami i Oreo

Ciasto z wiśniami i Oreo

Ciasto z wiśniami i Oreo

Ciasto z wiśniami i Oreo

Ciasto z wiśniami i Oreo


Inspiracja: ilovebake.pl

wtorek, stycznia 23, 2024

Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem

Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem

Spaghetti zapiekane w kremowym sosie ze szpinakiem i kurczakiem to pyszne i pożywne danie, które świetnie sprawdzi się w roli zarówno obiadu, jak i kolacji. Przygotowanie spaghetti jest proste i zajmuje tylko kilka kroków. 

Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem

Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem - składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 3 filety z piersi kurczaka (około 750 - 800 g)
  • 125 g ricotty
  • 50 g śmietany 18%
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 1 małe jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano

Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem - składniki na sos alfredo:

  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki cebuli granulowanej
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • sól i pieprz


Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć na dobrze rozgrzany olej. Smaż do zarumienienia. 
  • Przygotuj sos alfredo. Roztop masło, dodaj czosnek i cebulę, wymieszaj. Podgrzewaj przez 2 minuty. Dodaj śmietanę kremówkę i parmezan. Cały czas mieszając, podgrzewaj około 3 minuty - do roztopienia sera i zgęstnienia sosu. 
  • Makaron spaghetti ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź. Do ciepłego makaronu dodaj szpinak, usmażone kawałki kurczaka i sos alfredo. Dokładnie wymieszaj. 
  • Połowę makaronu z dodatkami przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Do wysokiego naczynia przełóż ricottę, śmietanę 18%, 50 g tartej mozzarelli, jajko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bazylię, oregano, sól i pieprz. Zmiksuj na jednolitą masę. 
  • Powyższą mieszankę rozsmaruj na spaghetti w naczyniu żaroodpornym. Wyłóż pozostałe spaghetti, posyp tartą mozzarellą. 
  • Naczynie ze spaghetti wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem


Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem

Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem

czwartek, stycznia 18, 2024

Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami

Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami

Puszyste, miękkie i aromatyczne rogaliki drożdżowe wypełnione po brzegi budyniem i prażonymi jabłkami. Przygotowanie rogalików na drożdżach jest proste i nie wymaga zbyt wiele czasu, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów. Polecam!
Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami

Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami - składniki na rogaliki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła

Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami - składniki na budyń:

  • 1 duży budyń waniliowy (proszek: 64 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 500 ml mleka

Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami - składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 4 jabłka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj budyń. W garnku zagotuj 400 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy. Mieszankę wlej na gotujące się mleko. Cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty - do zgęstnienia. Przykryj folią spożywczą, pozostaw do ostudzenia. 
  • Przygotuj jabłka. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Upraż na patelni z dodatkiem cukru i soku z cytryny. 
  • Przygotuj ciasto na rogaliki. Zrób rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtka, pozostały cukier i sól. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Ciasto podziel na na trzy części i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżkę budyniu i 1 łyżkę jabłek. Zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika. 
  • Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 35 minut. Wyrośnięte rogaliki posmaruj ciepłym mlekiem. 
  • Rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut - do zarumienienia.
  • Wierzch rogalików możesz oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego!
Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami

Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami

Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami

Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami

Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami

Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger