Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie zdrowe, pożywne i aromatyczne.
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi - składniki:
- 250 g makaron spaghetti
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
- 2 średniej wielkości cukinie
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki zielonego pesto
- olej do smażenia
- garść tartego parmezanu
- sól i pieprz
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi - przepis:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię, dopraw solą i smaż na średniej mocy palnika przez około 5 minut - do lekkiego zarumienienia. Zdejmij z patelni.
- Na patelnię po smażeniu cukinii, wrzuć kurczaka. Smaż przez około 10 minut - do zarumienienia. Pod koniec smażenia, dodaj 2 łyżki zielonego pesto. Wymieszaj.
- Na patelnię do kurczaka, dodaj odcedzony makaron, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, podsmażoną cukinię i pozostałe 2 łyżki zielonego pesto. Wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Całość smaż przez 8 minut.
- Gotowe spaghetti posyp tartym parmezanem.