wtorek, marca 05, 2019

Kotlety ryżowe z warzywami

Kotlety ryżowe z warzywami

Kotlety ryżowe z marchewką, pietruszką i ciągnącym się żółtym serem to pyszna propozycja na  bezmięsny obiad lub zdrowy i smakowity lunch do pracy. Kotlety ryżowo-warzywne są banalnie proste w przygotowaniu, bardzo tanie i mocno sycące. Polecam. :)

kotlety ryżowe z warzywami



Kotlety ryżowo-warzywne - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g sera żółtego
  • 3 łyżki świeżego koperku
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia


Jak zrobić kotlety ryżowe z warzywami?

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do całkowitego ostudzenia.
  • Marchewki i pietruszkę obierz, umyj i ugotuj do miękkości, a następnie rozgnieć widelcem.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Do ryżu dodaj warzywa, jajka, bułkę tartą, żółty ser, koperek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj w bułce tartej. 
  • Smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Smacznego!
kotlety ryżowo-warzywne
kotlety ryżowe z marchewką i pietruszką

niedziela, marca 03, 2019

Węgierskie knedle serowe

Węgierskie knedle serowe

Puszyste, rozpływające się w ustach knedle serowe z dodatkiem kaszy manny podane z kwaśną śmietaną i oprószone cukrem pudrem. Ciasto na knedle serowe jest szybkie i proste w przygotowaniu, a jego smak... Sami musicie spróbować. :)

knedle serowe

Węgierskie knedle serowe - składniki:

  • 750 g twarogu półtłustego
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła 
  • 3 jajka
  • 100 g kaszy manny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • do obtaczania: 3 łyżki kaszy manny + 3 łyżki mąki pszennej
  • dodatkowo: kwaśna śmietana + cukier puder

Jak zrobić knedle serowe?

  • Twaróg zmiksuj blenderem wraz z roztopionym masłem i jajkami.
  • Dodaj kaszę mannę, mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Całość utrzyj blenderem do połączenia się składników.
  • Masę odstaw na 30 minut, by kasza manna zdążyła napęcznieć.
  • Do talerza wsyp 3 łyżki mąki i 3 łyżki kaszy manny. Wymieszaj.
  • Z masy serowej odrywaj niewielkie kawałki ciasta i formuj kuleczki.
  • Każdego knedla obtaczaj w mące wymieszanej z kaszą.
  • W dużym garnku zagotuj solidną porcję wody ze szczyptą soli. 
  • Na wrzątek wrzuć knedle, delikatnie przemieszaj i poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Od momentu wypłynięcia, gotuj knedle przez około 4-5 minut. 
  • Knedle odcedź z wody. Podawaj polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
knedle z twarogiem i kaszą manną

sobota, marca 02, 2019

Bułki pszenne na jogurcie naturalnym

Bułki pszenne na jogurcie naturalnym

Niezwykle miękkie, bardzo puszyste i wspaniałe pachnące masłem bułki pszenne na bazie jogurtu naturalnego. Bułeczki są proste w przygotowaniu, jedyne czego potrzebują to chwilę czasu, by zdążyły wyrosnąć. Równie dobrze smakują drugiego dnia po upieczeniu. Doskonałe na śniadanie i nie tylko! 

bułki na jogurcie naturalnym


Bułki pszenne na jogurcie - składniki:

  • 650 g mąki pszennej chlebowej
  • 225 ml jogurtu naturalnego
  • 40 g drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • do posmarowania bułek: 50 g rozpuszczonego, ostudzonego masła 

Jak zrobić bułki pszenne na jogurcie?

  • Jogurt wyjmij z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem bułek, by osiągnął temperaturę pokojową.
  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, wodę i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, na około 15 minut, do wyrośnięcia. 
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, oliwę z oliwek, jogurt i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Do miski obsypanej mąką włóż wyrobione ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 60 minut.
  • Ciasto krótko zagnieć i podziel na 12 części. 
  • Uformuj bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia, na około 25 minut.
  • Każdą bułkę posmaruj rozpuszczonym masłem.
  • Blachę z bułkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 5 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze 20 minut.
Smacznego!
bułki z jogurtem naturalnym

piątek, marca 01, 2019

Kotlety drobiowe z pieczarkowym farszem

Kotlety drobiowe z pieczarkowym farszem

Soczyste kotlety z mielonej piersi kurczaka z dodatkiem farszu z pieczarek, cebuli i żółtego sera panierowane w bułce tartej z dodatkiem sezamu to świetna propozycja obiadowa. Prosto i pysznie. :)

kotlety mielone z pieczarkowym farszem
















kotlety drobiowe z farszem pieczarkowym

Kotlety drobiowe z pieczarkowym farszem - składniki:

  • 0,5 kg mielonej piersi z kurczaka
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1 małe jajko

Kotlety z pieczarkami - składniki na farsz:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 120 g żółtego sera

Kotlety z pieczarkowym farszem - pozostałe składniki:

  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 szklanki ziaren sezamu
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety drobiowe z pieczarkowym farszem?

  • W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Cebulę drobno posiekaj, pieczarki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj pieczarki. Zawartość patelni duś do momentu odparowania wody. Na sam koniec dodaj żółty ser. Całość wymieszaj.
  • Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę oraz sól, pieprz i ulubioną przyprawę do kurczaka. Masę mięsną dokładnie wyrób.
  • Na dłoni połóż porcję mięsa, delikatnie ją rozpłaszcz, na środek połóż łyżkę pieczarkowego farszu, następnie sklej ze sobą brzegi i formuj kotleciki.
  • Kotlety obtaczaj w bułce tartej wymieszanej z sezamem i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia. 
Smacznego!
drobiowe kotlety z pieczarkami i żółtym serem

czwartek, lutego 28, 2019

Placuszki z malinami i czekoladą

Placuszki z malinami i czekoladą

Długo by można się rozwodzić nad smakiem tych placuszków, ale lepiej od razu pędzić do kuchni i zabrać się za ich przygotowanie, by samemu przekonać się jak wyśmienicie smakują. Zresztą składniki mówią same za siebie - kwaśne maliny i słodka czekolada to jedno z pyszniejszych połączeń. Doskonałe na śniadanie, na kolację, na deser czy przekąskę. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz. :)


placuszki z malinami i czekoladą

placuszki z czekoladą i malinami

Placuszki z malinami i czekoladą - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 6 kostek mlecznej czekolady
  • szklanka świeżych lub mrożonych malin
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić placuszki z malinami i czekoladą?

  • Czekoladę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, dodaj jajka i mleko. Wszystkie składniki krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Dodaj czekoladę. Ciasto dokładnie wymieszaj.
  • Maliny dodaj do ciasta i delikatnie wmieszaj je w ciasto. Jeśli używasz mrożonych malin, nie musisz ich wcześniej rozmrażać.
  • Na patelni rozgrzej olej i kładź łyżką niewielkie porcje ciasta, formując placuszki. Placuszki smaż z obu stron do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
placuszki z malinami i mleczną czekoladą
placuszki z mleczną czekoladą i malinami

środa, lutego 27, 2019

Roladki z kurczaka faszerowane mięsem mielonym

Roladki z kurczaka faszerowane mięsem mielonym

Jeśli masz dość tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka i zwykłych mielonych, zrób roladki z kurczaka faszerowane mielonym, to naprawdę bardzo udane i smakowite połączenie. Roladki panierowałam w rozkruszonych płatkach kukurydzianych, co dodatkowo wzbogaciło ich smak. Polecam :)

roladki z kurczaka faszerowane mięsem mielonym





roladki z kurczaka z mięsem mielonym

Roladki z kurczaka z mięsem mielonym - składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka (około 1 kilogram)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 5 jajek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony, tymianek, rozmaryn, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: płatki kukurydziane i olej do smażenia

Jak zrobić roladki z kurczaka z mięsem mielonym?

  • Mięso mielone przełóż do miski, dodaj 2 jajka, sól, pieprz, paprykę słodką, suszony czosnek, tymianek i rozmaryn. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Każdego fileta oczyść i rozetnij wzdłuż, nie przecinając go jednak do końca. 
  • Filety rozbij tłuczkiem, formując kształt kwadrata. Mięso oprósz solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka.
  • Na rozbitych filetach rozłóż mięso mielone i formuj roladki. Mięso staraj się ciasno zwijać.
  • Roztrzep 3 jajka.
  • Przy pomocy wałka do ciasta lub blendera, rozdrobnij płatki kukurydziane. 
  • Roladki obtaczaj w jajku, a następnie w rozkruszonych płatkach kukurydzianych.
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż roladki na dość niskiej mocy palnika, do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
kotlety z kurczaka z mielonym

środa, lutego 27, 2019

Chleb pszenno-orkiszowy

Chleb pszenno-orkiszowy

Chleb na drożdżach na bazie mąki pszennej i orkiszowej z dodatkiem pestek słonecznika. Domowy chleb pszenno-orkiszowy z przyjemnie chrupiącą skórką jest prosty w przygotowaniu i smakuje naprawdę wybornie. No i ten zapach roznoszący się po domu w trakcie pieczenia... :)

chleb pszenno-orkiszowy

chleb z mąką orkiszową


Chleb pszenno-orkiszowy - składniki:

  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 35 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 75 g ziaren słonecznika 
  • dodatkowo: garść słonecznika do posypania na wierzch chleba


Jak zrobić chleb pszenno-orkiszowy?

  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, pół szklanki mleka i 1 łyżkę mąki pszennej. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, na około 15 minut, do wyrośnięcia.
  • Do miski wsyp obie mąki, dodaj rozczyn drożdżowy, oliwę z oliwek, sól, słonecznik i zacznij zagniatać ciasto, dodając stopniowo pozostałe pół szklanki mleka.
  • Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw, na około 45 minut, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto wyjmij z miski, krótko zagnieć i przełóż do keksówki o wymiarach 30 x 10 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 45 minut.
  • Po upływie tego czasu, posmaruj chleb zimną wodą i posyp pestkami słonecznika.
  • Formę keksową z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę.
  • Gotowy chleb wyjmij z blaszki i pozostaw do ostudzenia.
Smacznego!
chleb pszenno-orkiszowy ze słonecznikiem

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger