wtorek, listopada 19, 2019

Zapiekanka ryżowa z warzywami i mięsem

Zapiekanka ryżowa z warzywami i mięsem

Warstwowa zapiekanka ryżowa z piersią z kurczaka, kiełbasą, pieczarkami, papryką i cukinią to danie, które choć nie zachwyca swym wyglądem, jest naprawdę pyszne i sycące.
Zapiekanka ryżowa z warzywami i mięsem





Zapiekanka ryżowa z warzywami i mięsem - składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 400 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 400 g pieczarek
  • 2 papryki
  • 1 cukinia
  • 300 g sera żółtego
  • 5 łyżek majonezu
  • 200 g śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, rozmaryn, majeranek

Jak zrobić zapiekankę ryżową z warzywami i mięsem?

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Dwie szklanki ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 6 szklanek wody z 6 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Ugotowany ryż dopraw pieprzem, słodką i ostrą papryką, rozmarynem i majerankiem.
  • Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
  • Kiełbasę i cukinię pokrój w półtalarki.
  • Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w półplasterki.
  • Paprykę pokrój w większą kostkę.
  • Kiełbasę przesmaż na suchej patelni.
  • Na patelnię po kiełbasie wlej odrobinę oleju i wrzuć cebulę. Smaż około 3 minut. Dodaj pieczarki - smaż do momentu całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem.
  • Z patelni zdejmij cebulę z pieczarkami. Dodaj pierś z kurczaka, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką i smaż do momentu, aż mięso ładnie się zarumieni.
  • Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Majonez wymieszaj ze śmietaną, dopraw pieprzem.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Składniki zapiekanki układaj warstwami: ryż - kiełbasa - 1/3 sera żółtego - pieczarki z cebulą - 1/2 sosu  śmietanowo-majonezowego - 1/3 sera żółtego - filet z piersi kurczaka - papryka - cukinia - 1/2 sosu śmietanowo-majonezowego - 1/3 sera żółtego.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
Smacznego!
Zapiekanka ryżowa z warzywami i mięsem

poniedziałek, listopada 18, 2019

Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone to pizza w kształcie pieroga, którą faszeruje się różnymi składnikami. Ja przygotowałam pyszne i aromatyczne calzone z kiełbasą i grzybami, które każdego nasyci i rozgrzeje, nawet w chłodny, jesienny dzień. Z podanych składników przygotujesz trzy duże pierogi. Polecam! :)
Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami







Calzone z kiełbasą  i grzybami - składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 45 g drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli

Calzone z kiełbasą i grzybami - składniki na farsz:

  • 2 cebule
  • 500 g pokrojonych i obgotowanych grzybów (u mnie podgrzybki)
  • 350 g kiełbasy śląskiej Morliny
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Calzone z grzybami i kiełbasą - pozostałe składniki:

  • 6 plastrów żółtego sera 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki zimnej wody

Jak zrobić calzone z grzybami i kiełbasą?

  • Przygotuj ciasto. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj letnie mleko, 1 łyżkę mąki i cukier. Dokładnie wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, sól i olej. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut. 
  • Przygotuj farsz. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę pokrój w półplasterki. 
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę. Smaż 5 minut. Dodaj obgotowane grzyby. Smaż 5 minut. Dodaj kiełbasę. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika około 10 minut, tj. do czasu odparowania płynu i zarumienienia kiełbasy. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wymieszaj. Farsz pozostaw do ostudzenia.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 3 równe części. Każdą część rozwałkuj, na podsypanej mąką stolnicy, na kształt koła o średnicy około 20 cm. 
  • Na połówkę każdego placka połóż dwa plasterki żółtego sera i farsz. Placki uformuj na kształt pieroga. Dokładnie zlep brzegi.
  • Pierogi przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdego calzone posmaruj koncentratem pomidorowym wymieszanym z wodą i olejem. Blachę z pierogami odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Calzone wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami












niedziela, listopada 17, 2019

Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

Pyszny chleb pszenny na drożdżach z dużą ilością ziaren: pestek dyni i słonecznika, otrębów owsianych i siemienia lnianego.
Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami




Chleb z ziarnami - składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki pestek dyni
  • 0,5 szklanki pestek słonecznika
  • 0,5 szklanki otrębów owsianych
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • dodatkowo: garść pestek do posypania

Jak zrobić chleb z ziarnami?

  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i 3/4 szklanki wody. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałe 3/4 szklanki wody, oliwę z oliwek, sól oraz pestki dyni, pestki słonecznika, otręby owsiane i siemię lniane. Z podanych składników zagnieć jednolite i elastyczne ciasto.
  • Do miski obsypanej mąką włóż wyrobione ciasto, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut.
  • Po tym czasie, ciasto ponownie krótko zagnieć i przełóż do keksówki o wymiarach 30 x 10 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
  • Ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Po upływie tego czasu, ciasto na chleb posmaruj zimną wodą i posyp ulubionymi pestkami.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!
Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

sobota, listopada 16, 2019

Drobiowe kotlety siekane z pieczarkami i mozzarellą

Drobiowe kotlety siekane z pieczarkami i mozzarellą

Siekane kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek, mozzarelli i natki pietruszki. 
Drobiowe kotlety siekane z pieczarkami i mozzarellą

Drobiowe kotlety siekane z pieczarkami i mozzarellą

Drobiowe kotlety siekane z pieczarkami i mozzarellą




Drobiowe kotlety siekane z pieczarkami i mozzarellą - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 300 g mozzarelli 
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: 1 jajko + bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Jak zrobić drobiowe kotlety siekane z pieczarkami i mozzarellą?

  • Kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na około 20 minut.
  • Cebulę obierz i drobno pokrój. Wrzuć na rozgrzany olej, smaż około 5 minut. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i zioła prowansalskie.
  • Pieczarki oczyść, drobno pokrój i dorzuć na patelnię. Całość smaż do momentu całkowitego odparowania płynu. Pieczarki z cebulą odstaw, by ostygły.
  • Mozzarellę pokrój w kostkę.
  • Do miski przełóż mięso, pieczarki z cebulą i czosnkiem, mozzarellę, jajko, bułkę tartę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i paprykę słodką. Dokładnie wymieszaj. 
  • Z powstałej masy uformuj kotlety. 
  • Kotlety panieruj w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego! 
Drobiowe kotlety siekane z pieczarkami i mozzarellą

Drobiowe kotlety siekane z pieczarkami i mozzarellą

Drobiowe kotlety siekane z pieczarkami i mozzarellą

piątek, listopada 15, 2019

Puszysty sernik z mlekiem

Puszysty sernik z mlekiem

Bardzo puszysty, aksamitny i delikatny sernik z mlekiem, olejem i pianką bezową, który jest naprawdę pyszny i prosty w przygotowaniu. :)
Puszysty sernik z mlekiem

Puszysty sernik z mlekiem




Puszysty sernik z mlekiem - składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Sernik z mlekiem - składniki na masę serową:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 budynie waniliowe (proszek - 2x40 g)

Puszysty sernik z mlekiem - składniki na piankę:

  • 3 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego


Jak zrobić puszysty sernik z mlekiem?

  • Przygotuj kruchy spód. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieć gładkie ciasto.
  • Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep ciastem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Partiami dodawaj ser, mleko, olej i proszek budyniowy. Całość dokładnie zmiksuj - masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być. 
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową. 
  • Masę serową wylej na podpieczony spód, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
  • Z pozostałych 3 białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i cukier waniliowy.
  • Ubite białka rozsmaruj na gorącym serniku i piecz jeszcze przez 15 minut.
  • Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Puszysty sernik z mlekiem

Puszysty sernik z mlekiem

Puszysty sernik z mlekiem

środa, listopada 13, 2019

Sałatka z awokado i pomidorkami koktajlowymi

Sałatka z awokado i pomidorkami koktajlowymi

Lekka, pożywna sałatka z awokado, pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą.

Sałatka z awokado i pomidorkami koktajlowymi

Sałatka z awokado i pomidorkami koktajlowymi



Sałatka z awokado i pomidorkami koktajlowymi - składniki:

  • 0,5 główki sałaty lodowej
  • 1 awokado
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść pestek dyni
  • przyprawy: sól i pierz
  • dodatkowo: kilka kropel soku z cytryny

Jak zrobić sałatkę z awokado i pomidorkami koktajlowymi?

  • Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. 
  • Awokado obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało.
  • Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki. 
  • Cebulę obierz i drobno pokrój. 
  • Mozzarellę pokrój na plasterki. 
  • Na talerzu rozłóż sałatę, następnie awokado, cebulę, pomidorki koktajlowe i mozzarellę.  
  • Całość polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Wierzch sałatki posyp pestkami dyni.
Smacznego!
Sałatka z awokado i pomidorkami koktajlowymi


Sałatka z awokado i pomidorkami koktajlowymi

Sałatka z awokado i pomidorkami koktajlowymi

wtorek, listopada 12, 2019

Roladki z kurczaka w sosie musztardowym

Roladki z kurczaka w sosie musztardowym

Roladki z piersi kurczaka z kiełbasą żywiecką i żółtym serem, z dodatkiem pysznego, kremowego sosu musztardowego z koperkiem. 
Roladki z kurczaka w sosie musztardowym



Roladki z kurczaka w sosie musztardowym - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
  • 120 g kiełbasy żywieckiej
  • około 8-10 plasterków sera żółtego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 250 g śmietany 18%
  • 2,5 łyżki mąki
  • 2 łyżki musztardy
  • 1,5 szklanki wody
  • pęczek koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka, słodka papryka, suszony czosnek

Jak zrobić roladki z kurczaka w sosie musztardowym?

  • Każdy filet, w zależności od wielkości, przekrój na dwie lub trzy części. Delikatnie rozbij tłuczkiem, dopraw przyprawą do kurczaka. 
  • Na każdym kawałku mięsa połóż kiełbasę żywiecką oraz plasterek sera. Mięso zwiń w ciasną roladkę (ja dodatkowo spięłam roladki wykałaczkami). Wierzch roladek obsyp solą i słodką papryką. 
  • Roladki przesmaż z obu stron na rozgrzanym olej. Przełóż do garnka.
  • Cebulę pokrój w kostkę, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a pieczarki pokrój w półtalarki.
  • Na patelnię po smażeniu roladek wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez 3 minuty. Dodaj pieczarki, smaż około 6-8 minut.
  • Do wysokiego naczynia dodaj śmietanę, mąkę, musztardę i wodę. Dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę dodaj na patelnię i wymieszaj. Sos dodaj do garnka z mięsem. 
  • Roladki w sosie musztardowym gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek i dopraw sos solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. 
Smacznego!
Roladki z kurczaka w sosie musztardowym

Roladki z kurczaka w sosie musztardowym
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger