Pyszne, kremowe, czekoladowo-śmietankowe ciasto z borówkami to doskonała propozycja wypieku na letnie, upalne dni! Słodkie kremy idealnie współgrają z lekko kwaśnymi borówkami. Polecam!
Ciasto czekoladowe z borówkami - składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mleka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- do nasączenia: 4 łyżki likieru czekoladowego + 1/3 szklanki wody
Ciasto czekoladowe z borówkami - składniki na krem czekoladowy:
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
Ciasto czekoladowe z borówkami - składniki na krem śmietanowy:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 0,5 szklanki wody
Pozostałe składniki:
- 250 g borówek
- gorzkie kakao do oprószenia
Jak zrobić ciasto czekoladowe z borówkami?
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wlej olej i mleko, krótko zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia,delikatnie wmieszaj łyżką.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj krem czekoladowy. W 100 ml śmietanki rozpuść 150 g czekolady. Uważaj jednak, by nie doprowadzić do zagotowania mieszanki. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż na około 20 minut do lodówki.
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
- Pozostałe 150 ml śmietany kremówki ubij na sztywno z przesianym cukrem pudrem i serkiem mascarpone.
- Do ostudzonej czekolady z kremówką dodaj dwie łyżki ubitego kremu, energicznie wymieszaj. Tak zahartowaną czekoladę dodaj do ubitego kremu śmietanowego z mascarpone, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ponownie krótko zmiksuj.
- Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
- Złóż ciasto. Ostudzony biszkopt nasącz likierem czekoladowym wymieszanym z wodą. Na biszkopt wyłóż krem czekoladowy i wstaw na około 30 minut do lodówki, by masa lekko stężała. Po upływie tego czasu na masę czekoladową wyłóż umyte i osuszone borówki. Kolejno wyłóż masę śmietankową. Wierzch ciasta oprósz gorzkim kakao. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na: