sobota, grudnia 12, 2020

Schab pieczony na ryżu

Schab pieczony na ryżu

Schab pieczony na ryżu to prosty przepis na wyśmienite danie. Pyszne, soczyste i aromatyczne. 
Schab pieczony na ryżu




Schab pieczony na ryżu - składniki:

  • 500-600 g schabu
  • 1 duża cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 350 g ryżu długoziarnistego
  • 3 szklanki bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do mięsa wieprzowego
  • olej do smażenia


Schab pieczony na ryżu - przepis:

  • Na dobrze rozgrzany olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i całość przez około 5 minut. Wlej przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Smaż przez kolejne 5 minut.
  • Schab oczyść i pokrój w dość cienkie plastry. Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego, po czym obsmaż kawałki mięsa na rozgrzanym oleju.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Wsyp suchy ryż. Zalej go dwoma szklankami gorącego bulionu, po czym dodaj sos pomidorowy-paprykowy. Wymieszaj. Na ryżu poukładaj kotlety.
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny. Mniej więcej po upływie 45 minut ryż wchłonie cały bulion, wówczas wlej pozostałą porcję bulionu. 
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na schab w roli głównej:

sobota, grudnia 12, 2020

Szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami

Szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami

Wyśmienita szarlotka z dodatkiem rodzynków, płatków migdałowych i orzechów doskonale się prezentuje, ale jeszcze lepiej smakuje. To najlepsza szarlotka, jaką do tej pory zrobiłam. Bardzo polecam!
Szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami




Najlepsza szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami - składniki na ciasto:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 130 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%

Domowa szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami - składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg jabłek
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka rodzynków
  • 1 łyżeczka cynamonu

Pyszna szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami - składniki na migdałowo-orzechowy wierzch:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 80 g płatków migdałowych
  • 60 g orzechów włoskich



Jabłecznik z orzechami, migdałami i rodzynkami - przepis:

  • Przygotuj kruche ciasto. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodaj posiekane masło, jajko i śmietanę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części - 2/3 i 1/3. Każdą z nich owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu większą część ciasta rozwałkuj na kształt tortownicy o średnicy 22-23 cm. 
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Rowałkowane ciasto przełóż do formy. Ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj nadzienie jabłkowe. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj. Do rondelka przełóż masło, dodaj cukier i rodzynki. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż masło się roztopi. Duś przez 3 minuty, po czym dodaj jabłka. Wymieszaj i duś owoce przez około 10 minut - do momentu aż będą miękkie, ale jeszcze nierozpadające się.
  • Pozostałą częścią ciasta wylep brzeg tortownicy, mniej więcej do 3/4 wysokości. 
  • Podpieczone ciasto posyp bułką tartą i wyłóż nadzienie z jabłek. Wierzch posyp cynamonem.
  • Przygotuj migdałowo-orzechowy wierzch. Do rondelka wsyp cukier, dodaj mleko i miód. Całość podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdejmij z ognia, dodaj płatki migdałowe, posiekane orzechy i wymieszaj.
  • Masę orzechowo-migdałową wyłóż na wierzch ciasta.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsusza i piecz przez 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową, by nie przyrumieniło sie zbyt mocno.
Smacznego! 

Polecam Ci również przepisy na inne ciasta z jabłkami:
Źródło przepisu: malacukierenka.com
Szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami

Szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami

Szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami


czwartek, grudnia 10, 2020

Gulasz wieprzowy z białą kiełbasą

Gulasz wieprzowy z białą kiełbasą

Pożywny i rozgrzewający gulasz ze schabem, białą kiełbasą oraz dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw.
Gulasz wieprzowy z białą kiełbasą



Gulasz wieprzowy z białą kiełbasą - składniki na marynatę:

  • 700-800 g schabu
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, cząber, estragon, kurkuma, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie

Gulasz wieprzowy z białą kiełbasą - pozostałe składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 300 g białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 biała część pora
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek natki pietruszki


Jak zrobić gulasz wieprzowy z białą kiełbasą?

  • Schab oczyść i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dopraw słodką papryką, ostrą papryką, tymiankiem, cząbrem, estragonem, kurkumą, solą i pieprzem, dodaj również ziele angielskie, liście laurowe, olej i musztardę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 3 godziny do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu przesmaż mięso, po czym przełóż je do garnka, zalej bulionem i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju przesmaż pokrojoną w plasterki białą kiełbasą. Kolejno dodaj drobno pokrojoną cebulę. Wymieszaj, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojonego w plasterki pora. Wymieszaj i smaż przez kolejne 10 minut.
  • Do miękkiego schabu przełóż kiełbasę z warzywami. Całość duś na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem przez 20 minut.
  • Zagęść sos mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do gulaszu, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Całośc gotuj jeszcze przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby dopraw gulasz solą i pieprzem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na gulasze:

wtorek, grudnia 08, 2020

Ciasto makowe z kremem kajmakowym

Ciasto makowe z kremem kajmakowym

Biszkoptowe makowe blaty przełożone wyśmienitym kremem kajmakowym i konfiturą wiśniową, brzmi pysznie prawda? Ciasto makowe z kremem kajmakowym to wyjątkowo pyszna propozycja wypieku na nadchodzące święta. Polecam!
Ciasto makowe z kremem kajmakowym



Ciasto makowe z kremem kajmakowym - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 0,5 cukru waniliowego (8 g)
  • 170 g mielonego maku
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto makowe z kajmakiem - składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g masy kajmakowej
  • 150 ml śmietany 30%

Pozostałe składniki:

  • 200 g konfitury wiśniowej
  • na poncz: 50 ml wody + 50 ml nalewki wiśniowej
  • gorzka czekolada do oprószenia wierzchu


Ciasto makowe z kremem kajmakowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodaj mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj szpatułką.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę makową.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Upieczony biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj krem kajmakowy. Do miski wlej śmietankę, dodaj mascarpone i masę kajmakową. Całość miksuj do czasu uzyskania gładkiego, gęstego kremu.
  • Połącz ze sobą składniki ponczu.
  • Do formy przełóż jeden blat biszkoptu i nasącz połową ponczu. Na cieście rozsmaruj konfiturę wiśniową, a następnie wyłóż 2/3 masy kajmakowej. Przykryj drugim blatem, nasącz pozostałym ponczem i wyłóż pozostały krem.
  • Wierzch ciasta posyp startą na dużych oczkach czekoladą.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na ciasta z kremem:

Źródło przepisu: zjemto.blog
Ciasto makowe z kremem kajmakowym

Ciasto makowe z kremem kajmakowym

Ciasto makowe z kremem kajmakowym

poniedziałek, grudnia 07, 2020

Knedle cynamonowe

Knedle cynamonowe

Pyszne knedle ziemniaczane z dodatkiem cynamonu, które przygotujesz w kilka chwil. Podane z przyrumienioną bułką tartą i cukrem trzcinowym smakują doskonale!
Knedle cynamonowe



Knedle cynamonowe - składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 500 g mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • sól


Jak zrobić knedle cynamonowe?

  • Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, pozostaw do ostudzenia, a następnie przeciśnij przez praskę.
  • Do ziemniaków dodaj mąkę, jajka, rozpuszczone i ostudzone masło, śmietanę, cukier i cynamon. Wyrób ciasto.
  • Z ciasta uformuj okrągłe knedle.
  • W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucaj knedle i gotuj przez 5 minut, licząc od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.
  • Knedle doskonale smakują z przyrumienioną bułką tartą i cukrem trzcinowym.
Smacznego!
Knedle cynamonowe

Knedle cynamonowe

niedziela, grudnia 06, 2020

Surówka z sałaty lodowej z pomidorami i sosem czosnkowym

Surówka z sałaty lodowej z pomidorami i sosem czosnkowym

Wyśmienita surówka z sałaty lodowej z dodatkiem pomidorów i sosu czosnkowego to idealny dodatek do obiadu lub grilla.
Surówka z sałaty lodowej z pomidorami i sosem czosnkowym




Surówka z sałaty lodowej z pomidorami i sosem czosnkowym - składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 5 pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g śmietany 18%
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, cukier


Jak zrobić surówkę z sałaty lodowej z pomidorami i sosem czosnkowym?

  • Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki. 
  • Pomidory umyj, osusz i pokrój w ósemki.
  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Śmietanę wymieszaj z jogurtem greckim i majonezem. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i cukrem. Wymieszaj.
  • Sałatkę ułóż w misce warstwami w następującej kolejności: sałata, pomidory, sos, sałata, pomidory, sos, sałata, pomidory, sos.
Smacznego!
Surówka z sałaty lodowej z pomidorami i sosem czosnkowym

Surówka z sałaty lodowej z pomidorami i sosem czosnkowym

Surówka z sałaty lodowej z pomidorami i sosem czosnkowym

sobota, grudnia 05, 2020

Piernik z jabłkami

Piernik z jabłkami

Wyjątkowo pyszny, aromatyczny i wilgotny piernik z jabłkami, orzechami włoskimi i rodzynkami.
Piernik z jabłkami




Piernik z jabłkami i orzechami - składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 2,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 kg jabłek
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2/3 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki rodzynków
  • cukier puder do oprószenia


Piernik z jabłkami na oleju - przepis:

  • W misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika.
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  • Jajka ubij z cukrem i miodem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlej olej. Zmniejsz obroty miksera i w kilku partiach dodaj mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami. Krótko zmiksuj. 
  • Kolejno dodaj posiekane orzechy włoskie i rodzynki. Wymieszaj przy pomocy łyżki. 
  • Dodaj jabłka. Delikatnie wmieszaj je w ciasto.
  • Tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na pierniki:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger