Przepis na pyszne, wegetariańskie kotlety z kalafiorem, jajkiem i serem cheddar. To idealny pomysł dla osób na diecie bezmięsnej i nie tylko. :)
Kotlety z kalafiora i jajek - składniki:
- 500 g ugotowanego kalafiora
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 mała cebula
- 1 surowe jajko
- 50 g sera cheddar
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki mąki pszennej
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Kotlety jajeczne z kalafiorem - przepis:
- Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Pozostaw do ostudzenia.
- Jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
- Kalafiora drobno pokrój.
- Do miski wrzuć pokrojone jajka, kalafiora, cebulę, surowe jajko, ser, koperek, mąkę oraz sól, pieprz, słodką papryką i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj, łącząc składniki w jednolitą masę. Powstałą masę wstaw do lodówki na 30 minut.
- Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.