sobota, lutego 12, 2022

Kotlety jajeczne z kalafiorem

Kotlety jajeczne z kalafiorem

Przepis na pyszne, wegetariańskie kotlety z kalafiorem, jajkiem i serem cheddar. To idealny pomysł dla osób na diecie bezmięsnej i nie tylko. :)
Kotlety jajeczne z kalafiorem




Kotlety z kalafiora i jajek - składniki:

  • 500 g ugotowanego kalafiora
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 mała cebula
  • 1 surowe jajko
  • 50 g sera cheddar
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia



Kotlety jajeczne z kalafiorem - przepis:

  • Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Pozostaw do ostudzenia.
  • Jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. 
  • Kalafiora drobno pokrój. 
  • Do miski wrzuć pokrojone jajka, kalafiora, cebulę, surowe jajko, ser, koperek, mąkę oraz sól, pieprz, słodką papryką i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj, łącząc składniki w jednolitą masę. Powstałą masę wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety jajeczne z kalafiorem

Kotlety jajeczne z kalafiorem

Kotlety jajeczne z kalafiorem

czwartek, lutego 10, 2022

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią i marchewką

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią i marchewką

Ekspresowa, sycąca i pyszna zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią i marchewką w sosie jogurtowo-śmietanowym. 
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią i marchewką


Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią i marchewką - przepis:

  • 350 g makaronu
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 małe cukinie
  • 125 g mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros, zioła prowansalskie, bazylia, czosnek granulowany

Składniki na sos:

  • 180 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią i marchewką - przepis:

  • Makaron ugotuj al dente.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą gyros.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i kurczaka. Smaż przez 10 minut. Dodaj marchewkę startą na dużych oczkach tarki i pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż przez 6 minut. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, bazylią i czosnkiem granulowanym.
  • Do miseczki dodaj jogurt naturalny, śmietankę, bulion i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj.
  • Makaron wymieszaj z warzywami, przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej sosem. 
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia poukładaj na wierzchu plastry mozzarelli.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią i marchewką

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią i marchewką

środa, lutego 09, 2022

Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Kruche ciasto z budyniową pianką to przepyszne ciasto, które możesz przygotować z dowolnymi owocami. U mnie wersja z wiśniami, które świetnie przełamują słodycz ciasta. Jeśli choć raz przygotujesz kruche ciasto z pianką, to z pewnością będziesz wracać do tego przepisu. Polecam!
Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 200 g zimnego masła

Składniki na budyniową piankę:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 100 ml oleju

Pozostałe składniki:

  • 600 g mrożonych wiśni
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką - przepis:

  • Przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli, żółtka i posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Szybko zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Obie części uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na około 30 minut.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z zamrażarki wyjmij większą część ciasta (mniejszą część ciasta pozostaw w zamrażarce) i wylep nim spód formy. Ciasto nakłuj widelcem.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
  • Przygotuj budyniową piankę. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksuj masę. Pod koniec miksowania dodaj proszki budyniowe i powoli wlej olej. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Piankę budyniową wyłóż na podpieczony spód. 
  • Wiśnie rozmróź na sicie. Odsącz z nadmiaru wody, obtocz w mące w ziemniaczanej, poukładaj na piance.
  • Na dużych oczkach tarki zetrzyj na wiśnie pozostałą część ciasta.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką







wtorek, lutego 08, 2022

Placki na serku homogenizowanym z jabłkiem

Placki na serku homogenizowanym z jabłkiem

Przepyszne, niezwykle aromatyczne, puszyste, a zarazem delikatne w smaku placuszki na serku homogenizowanym z tartym jabłkiem. 
Placki na serku homogenizowanym z jabłkiem


Placki z serkiem homogenizowanym i jabłkiem - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 małe jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia placków


Placki na serku homogenizowanym z jabłkiem - przepis:

  • Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier waniliowy, wlej mleko, wbij jajka, dodaj serek waniliowy. Krótko zmiksuj. 
  • Do ciasta dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłka. Wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Po usmażeniu możesz oprószyć placuszki cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki na serku homogenizowanym z jabłkiem

poniedziałek, lutego 07, 2022

Bułki zapiekane z jajkiem, szpinakiem i fetą

Bułki zapiekane z jajkiem, szpinakiem i fetą

Przepyszne, chrupiące bułki zapiekane z jajkiem, szpinakiem i fetą. Zapiekane bułki z jajkiem serwowane na gorąco to sposób na zdrowe, sycące i szybkie śniadanie.
Bułki zapiekane z jajkiem, szpinakiem i fetą


Bułki zapiekane z jajkiem, szpinakiem i fetą - składniki:

  • 3 bułki kajzerki
  • 3 jajka
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 100 g fety
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek

Bułki zapiekane z jajkiem, szpinakiem i fetą - przepis:

  • Zetnij wierzch bułek i wydrąż środek w każdej z nich. 
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 2 minuty. Dodaj rozmrożony szpinak. Smaż przez 5 minut. Wlej śmietanę kremówkę i dodaj pokruszoną fetę. Wymieszaj. Smaż przez 3 minuty. Całość dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. 
  • Bułki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułkę napełnij szpinakowym farszem oraz do każdej bułki wbij jajko. Wierzch bułek skrop niewielką ilością oliwy z oliwek oraz dopraw świeżo mielonym pieprzem. 
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Bułki zapiekane z jajkiem, szpinakiem i fetą

Bułki zapiekane z jajkiem, szpinakiem i fetą

Bułki zapiekane z jajkiem, szpinakiem i fetą



niedziela, lutego 06, 2022

Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami

Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami

Zapiekanka makaronowa z cukinią, pomidorami i mozzarellą to pyszne, zdrowe i sycące danie bez mięsa, idealne na obiad lub kolację.
Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami


Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorem - składniki:

  • 400 g makaronu
  • 1 cebula
  • 2 małe cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 150 g tartej mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, suszona natka pietruszki
  • olej do smażenia


Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorem - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Pomidory sparz i obierz ze skórki.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, dopraw solą i smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut - do miękkości cukinii. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty.
  • Dwa pomidory pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Smaż przez 8 minut. Dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i natką pietruszki. Dodaj 100 g tartej mozzarelli. Wymieszaj. 
  • Do sosu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. 
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Do naczynia przełóż zapiekankę, posyp pozostałym serem. Na wierzchu ułóż cienkie plasterki pomidora. Wierzch posyp oregano i bazylią. 
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami

Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami

Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami

Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami




sobota, lutego 05, 2022

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, ogórkiem i papryką konserwową

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, ogórkiem i papryką konserwową

Idealna do każdego dania surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem pomidorów, ogórka, papryki konserwowej i kukurydzy. 
Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, ogórkiem i papryką konserwową





Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem - składniki:

  • 1 kapusta pekińska (około 800 g)
  • 2 pomidory
  • 1 słoik papryki konserwowej (masa po odsączeniu: około 300 g)
  • 1 ogórek
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 250 g)
  • 2 opakowania sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego (użyłam z firmy Prymat)
  • 5 łyżek oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru


Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i ogórkiem - przepis:

  • Kapustę oczyść, osusz i poszatkuj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj.
  • Pomidory i paprykę pokrój w kostkę, a obranego ogórka  w półplasterki.
  • Do kapusty dodaj pomidory, paprykę, ogórka i odsączoną kukurydzę. 
  • Do miseczki wlej olej i wsyp sosy koperkowo-ziołowe. Wymieszaj. Dodaj do miski z kapustą. Wymieszaj. W razie potrzeby dopraw jeszcze surówkę solą i pieprzem. 
Smacznego!
Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, ogórkiem i papryką konserwową

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, ogórkiem i papryką konserwową




Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger