Filety z piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami, sosem borowikowym i serem żółtym. Prosto, szybko i pysznie!
Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem żółtym - składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
- 2 cebule
- 500 g pieczarek
- 2 opakowania Knorr Gorący Kubek o smaku borowikowym
- 1 szklanka wody
- 6 plastrów sera żółtego
- sól i pieprz
- mąka do obtoczenia mięsa
- masło do wysmarowania formy
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem żółtym - przepis:
- Kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw z obu stron solą i pieprzem. Kawałki mięsa obtocz w mące i smaż do zarumienienia na dobrze rozgrzanym oleju.
- Pieczarki pokrój w plastry. Wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię i duś około 10 minut - do zmniejszenia objętości i odparowania wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem,
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
- Na dno naczynia wyłóż pokrojoną w kostkę cebulę. Na cebuli ułóż podsmażonego kurczaka. Na kawałkach mięsa ułóż pieczarki.
- Knorr Gorące Kubki dokładnie rozmieszaj w 1 szklance ciepłej wody. Mieszankę wylej na pieczarki.
- Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
- Po upływie powyższego czasu odkryj naczynie, ułóż plastry sera, ponownie wstaw do piekarnika i zapiekaj jeszcze przez 5 minut.