Obłędnie pyszne, wspaniale pachnące, kremowe bajaderki piernikowe z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.
Bajaderki piernikowe - składniki:
- 600 g dość wilgotnego piernika
- 100 g biszkoptów
- 100 g herbatników
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 125 g masła
- 3 łyżki kakao
- 280 g powideł śliwkowych
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki Nutelli
- kilka kropel aromatu rumowego
Bajaderki piernikowe - składniki na polewę czekoladową:
- 100 ml mleka
- 100 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
Pozostałe składniki:
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Bajaderki piernikowe - przepis:
- Piernik zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Herbatniki i biszkopty rozdrobnij blenderem.
- W rondelku zagotuj mleko, cukier, masło i kakao. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Do miski przełóż zmielonego piernika, rozdrobnione ciastka, dodaj mieszankę z rondelka, powidła śliwkowe, masło orzechowe, Nutellę i aromat rumowy. Całość zagnieć do otrzymania jednolitej masy. Z powstałe masy uformuj kulki.
- Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników.
- Powstałe kulki obtocz w polewie czekoladowej, a następnie w wiórkach kokosowych.
- Bajaderki przechowuj w lodówce.