niedziela, stycznia 08, 2023

Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pyszne, kremowe, niezwykle aromatyczne klopsiki z indyka w sosie ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem.
Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki na klopsiki:

  • 600 g mielonego mięsa z indyka
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • garść świeżej, posiekanej kolendry
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie

Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki na sos:

  • 1 duża cebula 
  • 450 g mrożonego szpinaku (rozmróź przed gotowaniem)
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju (masa po odsączeniu: 200 g)
  • 180 ml bulionu warzywnego
  • 350 ml śmietany kremówki 30%
  • 30 g tartego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
  • olej do smażenia


Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:

  • W dużej misce wymieszaj mięso z indyka, mozzarellę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła włoskie, posiekaną kolendrę, sól oraz pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę. Z powstałej masy uformuj niewielkie klopsiki.  
  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj przygotowane klopsiki, smaż z obu stron do zarumienienia. Zdejmij z patelni i odłóż na bok. 
  • Na patelnię po smażeniu klopsików wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj rozmrożony szpinak, smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone w paski pomidory, smaż kolejne 3 minuty. Wlej bulion i śmietankę, dodaj parmezan. Wymieszaj. Całość gotuj przez około 8 minut - do lekkiego zredukowania sosu. Dopraw sos solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. 
  • Do sosu włóż klopsiki, patelnię przykryj pokrywką, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut. 
Smacznego!
Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

piątek, stycznia 06, 2023

Ślimaczki drożdżowe z czekoladą

Ślimaczki drożdżowe z czekoladą

Pyszne, puszyste, cudownie pachnące ślimaczki drożdżowe z dużą ilością mlecznej czekolady. Bardzo polecam ten przepis!
Ślimaczki drożdżowe z czekoladą


Ślimaczki drożdżowe z czekoladą - składniki na ciasto drożdżowe:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
  • 100 g masła

Ślimaczki drożdżowe z czekoladą - składniki na nadzienie:

  • 70 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 120 g mlecznej czekolady

Pozostałe składniki:

  • letnie mleko do posmarowania ślimaczków


Ślimaczki drożdżowe z czekoladą - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka, żółtko i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć. Następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 40 x 35 cm. Wierzch ciasta posmaruj roztopionym masłem, następnie posyp przesianym kakao, cukrem trzcinowym i mleczną czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
  • Całość zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokrój na około 3-centymetrowe kawałki. 
  • Ślimaczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. Wierzch bułek posmaruj niewielką ilością ciepłego mleka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego! 
Ślimaczki drożdżowe z czekoladą

Ślimaczki drożdżowe z czekoladą

Ślimaczki drożdżowe z czekoladą

Ślimaczki drożdżowe z czekoladą

środa, stycznia 04, 2023

Makaron z tuńczykiem i oliwkami

Makaron z tuńczykiem i oliwkami

Makaron z tuńczykiem, czosnkiem, zielonymi oliwkami i natką pietruszki to danie, które przygotujesz w zaledwie 15 minut. Minimum składników, maksimum smaku!
Makaron z tuńczykiem i oliwkami

Makaron z tuńczykiem i oliwkami - składniki:

  • 250 g makaronu
  • 3 ząbki czosnku
  • 75 g odcedzonych zielonych oliwek
  • 200 g tuńczyka w oleju
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • dodatkowo: 2 łyżki oliwy z oliwek + 1,5 łyżki masła
  • garść tartego parmezanu

Makaron z tuńczykiem i oliwkami - przepis: 

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty cały czas mieszając. Dodaj masło i pokrojone na cienkie plasterki oliwki. Smaż 3 minuty. Dodaj tuńczyka wraz z zalewą, smaż jeszcze 2 minuty.
  • Na patelnię dodaj posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. Smaż 2 minuty. 
  • Danie wyłóż na talerze, posyp tartym parmezanem. 
Smacznego!
Makaron z tuńczykiem i oliwkami

Makaron z tuńczykiem i oliwkami

poniedziałek, stycznia 02, 2023

Cytrynowe placki jogurtowe z malinami

Cytrynowe placki jogurtowe z malinami

Idealne na śniadanie lub podwieczorek placki jogurtowe z sokiem z cytryny i malinami. 
Cytrynowe placki jogurtowe z malinami


Cytrynowe placki jogurtowe z malinami - składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • garść malin (jeśli używasz malin mrożonych, rozmróź je przed użyciem)
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: cukier puder, ulubiony dżem


Cytrynowe placki jogurtowe z malinami - przepis:

  • W misce wymieszaj jogurt, jajka i sok z cytryny. Dodaj mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszaj. Dodaj cukier trzcinowy, ponownie wymieszaj. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Na każdym placku ułóż 2-3 maliny. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem lub podawać z dżemem. 
Smacznego!
Cytrynowe placki jogurtowe z malinami

Cytrynowe placki jogurtowe z malinami

Cytrynowe placki jogurtowe z malinami

sobota, grudnia 31, 2022

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

Ekspresowe w przygotowaniu, idealne na jeden kęs, imprezowe roladki z tortilli z pysznymi dodatkami: serkiem śmietankowym, papryką, mozzarellą, salami i sałatą lodową. Świetnie sprawdzą się na sylwestra i nie tylko.

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką


Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką - składniki:

  • 4 duże tortille
  • 180 g puszystego serka śmietankowego typu Almette lub Twój Smak
  • 0,5 małej czerwonej cebuli
  • 1 mała papryka czerwona
  • 125 g tartej lub drobno pokrojonej mozzarelli
  • 12 plastrów salami
  • 8 liści sałaty lodowej
  • przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziół sycylijskich

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką - przepis:

  • Do miseczki przełóż serek śmietankowy, dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz mozzarellę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami sycylijskimi. Dokładnie wymieszaj. 
  • Na każdej tortilli rozsmaruj porcję serka śmietankowego z dodatkami, ułóż 3 plastry salami i 2 liście sałaty lodowej pozbawionej twardego nerwu. 
  • Tortille zwiń ściśle, a następnie zawiń w folię spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki, odwiń tortille z folii i każdą z nich pokrój na około 8-10 części.
Smacznego!
Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

piątek, grudnia 30, 2022

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Naleśniki nadziane aromatycznym farszem składającym się z mielonego mięsa wieprzowego, czerwonej fasoli, kukurydzy i koncentratu pomidorowego, zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą.
Naleśniki zapiekane po meksykańsku


Naleśniki zapiekane po meksykańsku - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Naleśniki zapiekane po meksykańsku - składniki na farsz:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub wieprzowego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, kurkuma, oregano, bazylia

Naleśniki zapiekane po meksykańsku - składniki na sos pomidorowy:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano

Pozostałe składniki:

  • 350 g tartej, żółtej mozzarelli

Naleśniki zapiekane po meksykańsku - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. 
  • Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
  • Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. Dodaj mielone mięso. Smaż 12 minut. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą paprykę, kurkumą, oregano i bazylię.
  • Na patelnię wlej bulion i dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
  • Na patelnię dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę. Wymieszaj. Gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut. 
  • Zrób sos pomidorowy. Do rondelka wlej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i oregano. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut bez przykrycia.
  • Złóż naleśniki. Na każdym naleśniku wyłóż porcję nadzienia mięsnego, posyp porcją sera i zwiń w rulony.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub olejem. Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmaruj sosem pomidorowym, posyp tartą mozzarellą. 
  • Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

czwartek, grudnia 29, 2022

Wafle Michałki

Wafle Michałki

Wyśmienite wafle tortowe przełożone masą mleczną z Nutellą oraz masą orzechowo-kakaową, oblane polewą czekoladową, które swym smakiem przypominają popularne cukierki Michałki. Pycha!
Wafle Michałki


Wafle Michałki - składniki: 

  • 3 suche wafle tortowe
  • 60 g orzechów laskowych
  • 170 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka w proszku + 3 łyżki mleka w proszku
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 łyżki Nutelli 
  • 1,5 łyżki kakao

Wafle Michałki - składniki na polewę: 

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 15 g masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30%


Wafle Michałki - przepis: 

  • Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni. Orzechy wsyp na suchą ściereczkę, umieść między dłońmi i energicznie potrzyj, by pozbyć się skórki. Orzechy laskowe drobno posiekaj. 
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, naprzemiennie dodawaj serek homogenizowany i mleko w proszku (1 szklankę). Pod koniec miksowania dodaj Nutellę, wymieszaj. 
  • Odłóż 1/3 masy. Dodaj do niej kakao i posiekane orzechy. Wymieszaj. 
  • Na pierwszym waflu rozsmaruj masę z kakao i posiekanymi orzechami. Przykryj drugim waflem, lekko dociśnij. 
  • Do pozostałej masy dodaj 3 łyżki mleka w proszku, krótko zmiksuj. Masę rozsmaruj na drugim waflu. Przykryj trzecim waflem, lekko dociśnij. Na wierzchu wafla połóż deskę do krojenia, by lekko go dociążyć. Tak przygotowanego wafla włóż na minimum 4 godziny do lodówki. 
  • Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej roztop masło, śmietanę kremówkę i czekoladę. Połącz do uzyskania jednolitej masy, pozostaw do lekkiego ostudzenia. Polewę rozsmaruj na wierzchu wafla. Włóż do lodówki do zastygnięcia. 
  • Wafla wyjmij z lodówki i pokrój na mniejsze prostokąty. 
  • Wafle Michałki przechowuj w lodówce. 
Smacznego!
Wafle Michałki

Wafle Michałki

Wafle Michałki

Wafle Michałki

Wafle Michałki



Inspiracja: zjemto.blog

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger