sobota, marca 18, 2023

Ciasto czekoladowe z cappuccino

Ciasto czekoladowe z cappuccino

Warstwowe, pyszne ciasto czekoladowe przekładane dwoma kremami: cappuccino i śmietankowym oraz konfiturą wiśniową.
Ciasto czekoladowe z cappuccino


Ciasto czekoladowe z cappuccino - składniki na ciasto:

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 125 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki sproszkowanej kawy rozpuszczalnej

Ciasto czekoladowe z cappuccino - składniki na krem cappuccino:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki cappuccino o smaku orzechowym
  • około 200 g konfitury wiśniowej

Ciasto czekoladowe z cappuccino - składniki na krem śmietankowy:

  • 350 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • około 50 g gorzkiej czekolady 

Ciasto czekoladowe z cappuccino - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Białka oddziel od żółtek. 
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę.. Cały czas miksując dodawaj żółtka. Cienkim strumieniem wlej roztopioną, lekko ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Zmiksuj. Stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kawą. Teraz dodaj ubite białka. Całość delikatnie wymieszaj. 
  • Ciasto przelej do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Po ostudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty
  • Przygotuj krem cappuccino. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywny i gęsty krem. Dodaj przesiany cukier puder i cappuccino. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno. Dodaj przesiany cukier puder. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Złóż ciasto. Pierwszy blat ciasta czekoladowego posmaruj konfiturą wiśniową, następnie wyłóż krem cappuccino, przykryj drugim blatem ciasta. Wyłóż krem śmietankowy. Wierzch ciasta oprósz gorzką czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
  • Ciasto włóż na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto czekoladowe z cappuccino

Ciasto czekoladowe z cappuccino

Ciasto czekoladowe z cappuccino

Ciasto czekoladowe z cappuccino

Ciasto czekoladowe z cappuccino

Ciasto czekoladowe z cappuccino

piątek, marca 17, 2023

Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem żółtym

Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem żółtym

Pyszne i pożywne krokiety kryjące w swym wnętrzu pieczarki, ugotowane na twardo jajka i ser żółty.
Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem żółtym


Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem żółtym - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem żółtym - składniki na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g sera żółtego
  • sól i pieprz

Pozostałe składniki:

  • 2 jajka
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia


Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem żółtym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. 
  • Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
  • Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Smaż około 10 minut - do całkowitego odparowania płynu. Pozostaw do ostudzenia.
  • Jajka obierz i pokrój w drobną kostkę. 
  • Do przestudzonych pieczarek dodaj jajka i starty na dużych oczkach tarki żółty ser. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  • Na każdego naleśnika nałóż farsz. Zwiń naleśniki. W pierwszej kolejności zawiń do środka boki naleśnika, a następnie zawiń naleśnika od dołu, nadając mu kształt krokieta.
  • Zawinięte naleśniki obtocz w pierwszej kolejności w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju, z każdej ze stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem żółtym

Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem żółtym

środa, marca 15, 2023

Kruche ciastka kokosowe

Kruche ciastka kokosowe

Aromatyczne, kruche, szybkie i proste w przygotowaniu ciastka kokosowe.
Kruche ciastka kokosowe

Kruche ciastka kokosowe - składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • cukier trzcinowy


Kruche ciastka kokosowe - przepis:

  • Do miski wsyp mąkę, proszek  do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Dodaj żółtka, jajko i posiekane na mniejsze kawałki masło. 
  • Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto podziel na 3 części. 
  • Każdą część rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm. Placek równomiernie posyp cukrem trzcinowym. Ponownie rozwałkuj, tym razem na grubość około 3 mm. 
  • Dowolną foremką wycinaj ciastka i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 13-15 minut - do uzyskania złotego koloru. 
Smacznego!
Kruche ciastka kokosowe

Kruche ciastka kokosowe

Kruche ciastka kokosowe

wtorek, marca 14, 2023

Chleb pełnoziarnisty na miodzie

Chleb pełnoziarnisty na miodzie

Domowy chleb na miodzie z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i słonecznikiem.
Chleb pełnoziarnisty na miodzie



Chleb pełnoziarnisty na miodzie - składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka letniego, płynnego miodu
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka soli
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 150 g pestek słonecznika + garść do posypania
  • dodatkowo: masło + otręby pszenne lub owsiane


Chleb pełnoziarnisty na miodzie - przepis:

  • W pierwszej kolejności zrób rozczyn z drożdży i miodu. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj miód. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży. 
  • Do miski wsyp mąkę pszenną i pełnoziarnistą, sól, dodaj rozczyn, wodę i pestki słonecznika. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu ciasto krótko zagnieć, a następnie przełóż do keksówki o wymiarach 10x30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami. 
  • Wierzch chleba oprósz pestkami słonecznika. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 30 minut.
Smacznego!
Chleb pełnoziarnisty na miodzie

Chleb pełnoziarnisty na miodzie

Chleb pełnoziarnisty na miodzie

poniedziałek, marca 13, 2023

Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami

Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami

Pełna smaku i aromatu zupa pomidorowa podana z czerwonym pesto i grzankami serowymi.
Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami

Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami - składniki na zupę:

  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • czerwone pesto do podania
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami - składniki na grzanki: 

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki masła
  • około 100 g tartego sera cheddar


Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami - przepis:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę i selera. Smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut, często mieszając. 
  • Do garnka dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. 
  • Do garnka wlej bulion drobiowy, pomidory z puszki oraz sól i pieprz. 
  • Zupę zagotuj, przykryj garnek pokrywką i gotuj na niskiej mocy palnika przez 20 minut.
  • Zupę zdejmij z ognia, dodaj parmezan. Wymieszaj. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. 
  • Przygotuj grzanki. Chleb tostowy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj masłem. Na kromkach chleba rozłóż równomiernie ser cheddar. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. 
  • Podpieczony chleb pokrój w kostkę. 
  • Zupę pomidorową podawaj z porcją czerwonego pesto i ciepłymi grzankami serowymi. 
Smacznego!
Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami

Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami

Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami

niedziela, marca 12, 2023

Ekspresowy sernik gotowany

Ekspresowy sernik gotowany

Wyśmienity, łatwy i ekspresowy w przygotowaniu sernik gotowany z chrupiącą warstwą składającą się z płatków kukurydzianych z miodem. 
Ekspresowy sernik gotowany

Ekspresowy sernik gotowany - składniki na spód:

  • 250 g płatków kukurydzianych
  • 60 g masła
  • 3 łyżki miodu

Ekspresowy sernik gotowany - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam twarogu z wiaderka z Piątnicy i ten polecam; wybierz gęsty twaróg o wysokiej zawartości tłuszczu)
  • 5 jajek rozmiar M
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego (proszek: 3 x 40 g)
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • opcjonalnie: 3/4 szklanki rodzynków lub innych bakalii
  • gorzkie kakao do oprószenia


Ekspresowy sernik gotowany - przepis:

  • Płatki kukurydziane zmiksuj blenderem na drobne okruchy. 
  • Do rondelka dodaj masło i miód. Podgrzewaj na niskiej mocy palnika do całkowitego roztopienia i dokładnego połączenia się składników. Mieszankę dodaj do płatków. Wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 28 x 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp połowę masy z płatkami kukurydzianymi, wyrównaj i dociśnij. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotuj masę serową. Twaróg zmiksuj z jajkami. 
  • Proszki budyniowe dokładnie rozmieszaj w mleku. 
  • Do garnka z grubym dnem dodaj masło i cukier. Gotuj na niskiej mocy palnika do momentu całkowitego roztopienia się masła. Do garnka dodaj twaróg zmiksowany z jajkami. Cały czas mieszając podgrzewaj masę do momentu, aż będzie gorąca. Dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną w  mleku. Cały czas energicznie mieszaj do momentu, aż masa stanie się bardzo gorąca, zgęstnieje i zacznie przypominać swą konsystencją budyń. Odstaw na bok do lekkiego ostudzenia.
  • Połowę masy serowej wlej do tortownicy. Na masę wsyp pozostałą masę z płatkami kukurydzianymi, wyrównaj, wylej pozostałą masę serową. 
  • Sernik wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
  • Wierzch słodzonego sernika oprósz przesianym przez sitko gorzkim kakao. 
Smacznego!
Ekspresowy sernik gotowany

Ekspresowy sernik gotowany

Ekspresowy sernik gotowany

Ekspresowy sernik gotowany


Źródło przepisu: niebonatalerzu.pl

piątek, marca 10, 2023

Kurczak z papryką i mozzarellą

Kurczak z papryką i mozzarellą

Przepis na kurczaka smażonego w ziołach sycylijskich z dodatkiem cebuli i papryki, zapiekanego z mozzarellą.
Kurczak z papryką i mozzarellą

Kurczak z papryką i mozzarellą - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
  • 1 cebula 
  • 2 papryki czerwone lub 1 czerwona i 1 żółta
  • 1/3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 75 g tartej mozzarelli
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła sycylijskie
  • olej do smażenia


Kurczak z papryką i mozzarellą - przepis:

  • Kurczaka oczyść. osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami sycylijskimi.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojonego kurczaka, smaż do zarumienienia. Podsmażonego kurczaka przełóż na talerz. 
  • Na patelnię po smażeniu kurczaka wlej świeżą porcję oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w paski paprykę. Smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Pod koniec smażenia dopraw ziołami sycylijskimi. 
  • Teraz na patelnię wlej bulion i dodaj pomidory z puszki. Wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Całość dopraw solą i pieprzem. Warzywa przełóż na talerz. Odłóż na bok.
  • Na patelnię przełóż wcześniej przygotowanego kurczaka. Na kurczaka wyłóż cebulę z papryką. Całość posyp tartą mozzarellą.
  • Patelnię z kurczakiem i warzywami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. 
  • Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki. 
Smacznego!
Kurczak z papryką i mozzarellą

Kurczak z papryką i mozzarellą

Kurczak z papryką i mozzarellą

Kurczak z papryką i mozzarellą

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger