sobota, kwietnia 15, 2023

Surówka z marchewki z rodzynkami

Surówka z marchewki z rodzynkami

Idealna do obiadu i nie tylko - surówka z marchewki z rodzynkami i pysznym, wyrazistym dressingiem.
Surówka z marchewki z rodzynkami

Surówka z marchewki z rodzynkami - składniki:

  • 500 g obranej marchewki
  • 60 g rodzynków
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Surówka z marchewki z rodzynkami - przepis:

  • Marchewkę zetrzyj na dużych lub średnich oczkach tarki. 
  • Do słoika wlej oliwę z oliwek, dodaj sok z cytryny, musztardę sarepską, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Całość energicznie wymieszaj. 
  • Do miski przełóż marchewkę, rodzynki i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość polej sosem, dokładnie wymieszaj. 
  • Surówkę włóż na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Surówka z marchewki z rodzynkami

Surówka z marchewki z rodzynkami

piątek, kwietnia 14, 2023

Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi

Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi

Wyjątkowo pyszny gulasz drobiowy z papryką podany w towarzystwie klusek kładzionych.
Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi


  • Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi - składniki na gulasz:

    • 3 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
    • 2 cebule
    • 2 małe papryki czerwone
    • 450 ml bulionu drobiowego
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
    • olej do smażenia
    • garść natki pietruszki

    Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi - składniki na kluski kładzione:

    • 4 jajka
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 200 g mąki pszennej


    Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi - przepis:

    • Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. 
    • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodaj słodką paprykę, dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż 3 minuty.
    • Do garnka dodaj pokrojonego kurczaka. Smaż 10 minut. Do garnka wlej bulion. Przykryj garnek pokrywką. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 30 minut.
    • Zagęść sos. Do szklanki wsyp mąkę kukurydzianą, dodaj odrobinę wody, energicznie wymieszaj. Mieszanka powinna mieć konsystencję pasty. Powstałą mieszankę dodaj do garnka z gulaszem. Energicznie wymieszaj, by uniknąć grudek. Gulasz dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z kuchenki. 
    • Przygotuj kluski kładzione. Do wysokiego naczynia wbij jajka i dodaj śmietanę. Energicznie wymieszaj rózgą. Dodaj sól i cały czas mieszając, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj mąkę. Masa powinna być gładka i gęsta - musi powoli opadać z rózgi. 
    • W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Kluseczki kładź na wrzątek małą łyżeczką. Gotuj na średniej mocy palnika przez 6 minut, licząc od momentu wypłynięcia kluseczek na powierzchnię. 
    • Gotowe kluski kładzione dokładnie odcedź i dodaj do gulaszu. Wymieszaj. 
    • Przed podaniem posyp gulasz drobno posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego!
    Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi

    Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi

    Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi

    Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi

    czwartek, kwietnia 13, 2023

    Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

    Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

    Przepyszne placki na bazie ricotty i maślanki z dwoma rodzajami czekolady: gorzką i białą. 
    Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

    Placki z ricottą i czekoladą - składniki:

    • 250 g ricotty
    • 1,5 szklanki maślanki
    • 5 jajek rozmiar M
    • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 50 g gorzkiej czekolady
    • 50 g białej czekolady
    • masło klarowane do smażenia


    Placki z ricottą i czekoladą - przepis:

    • Do miski przełóż ricottę i maślankę, wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
    • Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ponownie krótko zmiksuj. Dodaj posiekaną czekoladę. Krótko wymieszaj łyżką.
    • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
    Smacznego!
    Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

    Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

    Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

    Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

    Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

    środa, kwietnia 12, 2023

    Kotlety z kurczaka marynowane w śmietanie

    Kotlety z kurczaka marynowane w śmietanie

    Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z piersi kurczaka marynowane w śmietanie. Proste, szybkie i pyszne!
    Kotlety z kurczaka marynowane w śmietanie

    Kotlety z kurczaka marynowane w śmietanie - składniki:

    • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
    • 200 g kwaśnej śmietany 18%
    • mąka do panierowania
    • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany, cebula suszona
    • masło klarowane do smażenia


    Kotlety z kurczaka marynowane w śmietanie - przepis:

    • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, czosnkiem granulowanym oraz suszoną cebulą. 
    • Mięso przełóż do szklanego naczynia, zalej śmietaną. Wymieszaj w taki sposób, by każdy kawałek mięsa był pokryty śmietaną. Tak zamarynowanego kurczaka odstaw na całą noc do lodówki. 
    • Na drugi dzień, mięso panieruj w mące. 
    • Smaż na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron do zarumienienia. 
    Smacznego!
    Kotlety z kurczaka marynowane w śmietanie

    Kotlety z kurczaka marynowane w śmietanie

    poniedziałek, kwietnia 10, 2023

    Surówka z sałaty masłowej

    Surówka z sałaty masłowej

    Pyszna, szybka w przygotowaniu surówka z sałaty masłowej z papryką, ogórkiem, pomidorem i sosem koperkowo-ziołowym.
    Surówka z sałaty masłowej

    Surówka z sałaty masłowej- składniki:

    • 1 główka sałaty masłowej
    • 1,5 papryki czerwonej
    • 3 ogórki gruntowe
    • 2 średniej wielkości pomidory
    • 0,5 pęczka koperku
    • 1 opakowanie sosu koperkowo-ziołowego
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • szczypta cukru pudru

    Surówka z sałaty masłowej - przepis:

    • Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
    • Paprykę i pomidora pokrój w kostkę, a ogórka w półplasterki. Koperek drobno posiekaj. 
    • Do szklanki wlej oliwę z oliwek, dodaj opakowanie sosu koperkowo-ziołowego, szczyptę cukru pudru i posiekany koperek. Energicznie wymieszaj. 
    • Do miski przełóż sałatę, paprykę, ogórka i pomidora. Wlej sos, delikatnie wymieszaj. 
    Smacznego!
    Surówka z sałaty masłowej

    Surówka z sałaty masłowej

    Surówka z sałaty masłowej

    piątek, kwietnia 07, 2023

    Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

    Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

    Wyśmienite, kremowe, mocno mleczne ciasto inspirowane wafelkiem Knoppers.
    Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

    Ciasto Knoppers - składniki na ciemny krem:

    • 125 g orzechów laskowych
    • 150 g miękkiego masła
    • 250 g Nutelli
    • 2 łyżki kakao
    • 5 łyżek mleka w proszku

    Ciasto Knoppers - składniki na jasny krem:

    • 3/4 szklanki mleka
    • 6 łyżek cukru
    • 200 g miękkiego masła
    • 1,5 szklanki mleka w proszku

    Ciasto Knoppers - składniki na polewę czekoladową:

    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 20 g mlecznej czekolady
    • 100 ml śmietany kremówki 30%

    Pozostałe składniki:

    • około 220 g jasnych herbatników

    Ciasto Knoppers - przepis:

    • W pierwszej kolejności upraż orzechy laskowe. Orzechy wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz około 8-10 minut, aż skórka orzechów stanie się ciemniejsza i popęka. Należy pilnować czasu pieczenia, ponieważ orzechy łatwo się przypalają. Odstaw orzechy, by wystygły. Następnie przesyp orzechy do ściereczki, skręć ją u góry i mocno pocieraj. Dzięki temu skórka z łatwością zejdzie z orzechów. Orzechy drobno posiekaj. 
    • Przygotuj ciemny krem. Miękkie masło krótko zmiksuj. Cały czas miksując stopniowo dodawaj krem czekoladowy, przesiane kakao oraz mleko w proszku. Dodaj orzechy, wymieszaj łyżką. 
    • Przygotuj jasny krem. Mleko podgrzewaj z cukrem na niskiej mocy palnika. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, zdejmij garnek z kuchenki i odstaw na bok, do lekkiego ostudzenia. 
    • Miękkie masło krótko zmiksuj, następnie stopniowo, łyżka po łyżce, naprzemiennie dodawaj mleko z cukrem i mleko w proszku. Dokładnie zmiksuj. 
    • Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop czekoladę gorzką i mleczną ze śmietaną kremówką. 
    • Złóż ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Teraz wyłóż ciemny krem, przykryj kolejną warstwą herbatników. Jasny krem wyłóż na herbatniki, przykryj kolejną warstwą herbatników. Na wierzch ciasta wylej polewę czekoladową. 
    • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 
    • Co najmniej 30 minut przed podaniem, wyjmij ciasto z lodówki.
    Smacznego!
    Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

    Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

    Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

    Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

    Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

    Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

    czwartek, kwietnia 06, 2023

    Schab w sosie miodowo-musztardowym

    Schab w sosie miodowo-musztardowym

    Aromatyczny schab w kremowym sosie miodowo-musztardowym to idealna propozycja na świąteczny, wielkanocny obiad.
    Schab w sosie miodowo-musztardowym

    Schab w sosie miodowo-musztardowym - składniki:

    • 500 g schabu bez kości
    • sól i pieprz
    • olej do smażenia lub masło klarowane
    • 3 łyżki miodu
    • 3 łyżki musztardy francuskiej
    • 1 łyżka musztardy dijon
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    • 1 szklanka mleka
    • garść posiekanej natki pietruszki


    Schab w sosie miodowo-musztardowym - przepis:

    • Schab oczyść, osusz i pokrój w dość cienkie plastry. Dopraw solą i pieprzem. Obsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Obsmażone kotlety przełóż na talerz, odłóż na bok.
    • Na patelnię po smażeniu schabu dodaj miód, musztardę francuską, musztardę dijon i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprowadź do wrzenia. Dodaj kwaśną śmietaną 18% i mleko, wymieszaj, ponownie doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj około 3 minut na dość dużej mocy palnika - do lekkiego zgęstnienia. 
    • Zmniejsz moc palnika. Do sosu włóż wcześniej obsmażony schab. Przykryj pokrywką. Gotuj około 45 minut - do miękkości. 
    • Gotowy schab posyp drobno posiekaną natką pietruszki. 
    Smacznego! 
    Schab w sosie miodowo-musztardowym

    Schab w sosie miodowo-musztardowym

    Schab w sosie miodowo-musztardowym

    Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger