Przepis na wyśmienite, kruche ciastka z powidłami śliwkowymi krok po kroku. Ciastka są proste w przygotowaniu, a ich smak z pewnością zachwyci każdego łasucha.
Kruche ciastka z powidłami - składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 3 łyżki letniej wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 4 łyżki śmietany 18%
- powidła śliwkowe
- cukier puder do posypania ciastek
Kruche ciastka z powidłami - przepis:
- Do szklanki dodaj rozkruszone drożdże i 3 łyżki letniej wody. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży.
- Na stolnicę wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodaj żółtka i posiekane na mniejsze kawałki masło. Posiekaj składniki nożem. Dodaj śmietanę i rozpuszczone drożdże. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Po upływie powyższego czasu wyjmij ciasto z lodówki, krótko zagnieć i rozwałkuj. Z ciasta wykrawaj kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałóż trochę powideł, a następnie dwa przeciwne narożniki złóż do środka.
- Ciastka przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.