Przepis na przepyszne, popękane ciasteczka czekoladowe. Ciastka są miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Należy jednak pamiętać, że na ich przygotowanie trzeba przeznaczyć dwa dni. Jednego dnia przygotowujemy ciasto, które musi przez całą noc leżakować w lodówce, na drugi dzień pieczemy ciastka.
Popękane ciasteczka czekoladowe - składniki:
- 2 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 jajka rozmiar L
- 1 szklanka cukru pudru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 60 g kakao
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- około 3/4 szklanki cukru pudru do obtoczenia ciastek
Popękane ciasteczka czekoladowe - przepis:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odłóż na bok.
- Jajka ubij na jasną i puszystą masę.
- Do miski wsyp cukier i wlej olej. Zmiksuj. Dodaj kakao, ponownie krótko zmiksuj. Dodaj ubite jajka i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj łyżką. Dodaj mieszankę mąki, proszku i soli. Ponownie wymieszaj łyżką, do momentu dokładnego połączenia się składników.
- Tak przygotowaną miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki.
- Kolejnego dnia upiecz ciasteczka. Do głębokiego talerza wsyp cukier puder.
- Jednorazowo wyjmuj z lodówki około 1/4 ciasta i formuj kulki wielkości nieco mniejszej niż orzech włoski. Każdą kulkę obtocz w cukrze pudrze. Przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 13 minut. Ciastka bezpośrednio po upieczeniu są miękkie i wyglądają na lekko niedopieczone. Po upieczeniu wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw jeszcze na blasze przez 8 minut, a następnie przełóż na metalową kratkę, by całkowicie ostygły.